Aloja Vera - Biljka koja čini čuda!


Aloja vera potiče iz Severne Afrike, izgledom podseća na kaktus i veoma je popularna i lekovita biljka. Zbog svojih lekovitih svojstva aloe vera ima široke primene u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji.

 Poznata je kao eliksir mladosti, ova biljka ima veliki uticaj na zdravlje i danas se koristi kao narodni lek za razne bolesti. Bogata je vitaminima i mineralima, pogotovo vitaminom C i E, kao i cinkom. Ima antibakterijsko delovanje pa zbog toga uspešno sprečava sve vrste infekcija.

 

Lekovita svojstva aloe vere poznata su od davnina i uspešno pomaže kod lečenja opekotina, posekotina, uboda, posledica zračenja, kao i za negu lica i tela i drugih dermatoloških problema. 

Danas, aloe vera se koristi za lečenje najbezazlenijih alergija i kožnih infekcija, pa sve do najozbiljnijih bolseti kao što su astma, dijabetes, bronhitis, rak i tome slično. Takodje, pomaže kod visokog holesterola u krvi, anemije, nesanice i depresije. 

Nezamenljivv je sastojak mnogih krema za lice i losiona za negu tela, odlična je i u lečenju akni i kao zaštita protiv sunca, a zbog svojih karakteristika često se nalazi i u sastavu dezodoransa. 

Ne treba da izostavimo i da je ova biljka ujedno i veoma hranljiva. U kombinaciji sa raznim voćem dobićete okrepljujući napitak bogat vitaminima i mineralima.

Aloja vera gel

Aloja vera se danas najviše koristi kao gel. Gel se dobija iz unutrašnjosti lista ove biljke, a ustanovljeno je da sadrži čak 250 lekovitih sastojaka. 
Osim što deluju blagotvorno na našu kožu, u svom sastavu sadrži i sastojke koji pomažu u čišćenju organizma i uskladjuje sve naše imunološke mehanizme. 

Takodje, pomaže kod upalnih procesa, protiv virusa, bakterija, gljivica i za jačanje imuniteta. Spoljašnji listovi aloje vere su najdeblji i sami tim puni su gela. 

Kako bi sami izdvojili gel za upotrebu potrebno je da makazama ili nožem, pri dnu biljke isečete list. Zatim, operite list dobro i isecite tanko ivice lista i nožem presecite na pola. Gel iz lista izvadite čistom kašičicom.

Uzgoj Aloje Vere

Aloe veru možete sami da gajite u svom domu, a u nastavku otkrijte i kako.

Pored svojih moćnih lekovitih svojstava, aloe veru možete da uzgajate kao sobnu biljku u saksiji. Čuva se na osunčanoj južnoj ili istočnoj strani prozora, jer je veličina biljke i količina aloina u listovima proporcionalna količini svetlosti koju biljka dobija. Aloin je najvažniji sastojak ove biljke. Starijim biljkama više prija sunce, dok mladjim više odgovara senka. Nakon zime, biljku treba izneti iz zatvorene prostorije, ali je ne treba direktno izložiti suncu da listovi ne bi požuteli.


Aloja veru možete posaditi u širu i pliću posudu iz razloga što ima plitak koren, 20cm – 30cm. Na dnu posude za uzgoj aloe je potrebno naslagati sloj kamenja, pa sloj peska i tek onda dodati zemlju. Posude treba da budu četvrtinu ispunjene drenažnim materijalom i kompostom iz razloga što je takav sistem sadnje najbliži njenom prirodnom okruženju.

Veoma je bitno da posuda ima na dnu rupice, kroz koje može oticati višak vode, kako koren ne bi strunuo. Tada biljka daje veoma razvodnjen gel i postaje vlažna i mlitava, što je znak nepravilnog zalivanja. Višak vode iz tanjirića treba redovno uklanjati.

Idealna temperatura za uzgoj kao sobne biljke je: Preko dana: 20°C do 24°C , a noću: 10°C do 14°C

List aloje vere sadrži čak 95% vode, pa zbog opasnosti od smrzavanja, temperatura ne sme da padne niže od 5°C. Kada je zimi unosite u kuću, gledajte da ne bude u dnevnom boravku, već u predsoblju ili u nekoj hladnijoj prostoriji.Ne treba je zalivati češće od jedanput nedeljno iz razloga što ova biljka ne podnosi puno vlage. Tokom zime kada su svi metabolički procesi biljke usporeni, treba je zalivati jednom mesečno.

Razmnožavanje Aloe

Razmnožavanje aloje vere je rasadjivanje mladica, gde se pažljivo odvoji izdanak sa dna ili pupoljak i on se zasadi. Mogu se presaditi kada narastu 2.5cm do 5cm. Najbolje vreme je u maju i junu. Pri uzgoju biljke, aloju veru treba presaditi u proleće ili pre cvetanja.

Životni vek aloje vere je u proseku 12 godina, ali već nakon 4 godine, postižu zrelost i spremne su za branje. Beru se svakih 6 – 8 nedelja, odstranjivanje 3 – 4 krajnja lista i to pri dnu, tako da do trenutka prerade u listu ostane ukupna količina gela. Sa listovima se rukuje nežno kako bi sprečili oštećenje spoljne kore.

Snažan je antioksidant i ima antibakterijska svojstva

Antioksidanti su važni za zdravlje. Gel aloe vere sadrži moćne antioksidante koji pripadaju velikoj porodici supstanci poznatih kao polifenoli.

Ovi polifenoli, zajedno sa nekoliko drugih jedinjenja u aloji, pomažu u sprečavanju rasta određenih bakterija koje mogu izazvati infekcije kod ljudi.

Aloja vera je poznata po svojim antibakterijskim, antivirusnim i antiseptičkim svojstvima. Ovo je deo zašto može pomoći u zarastanju rana i lečenju kožnih problema.

Lekovitost aloje vere

  • Reguliše probavu i kiselost želuca, pomaže kod žgaravice i bolova u stomaku
  • Sprečava rast ćelija tumora
  • Ubrzava rad metabolizma i pomaže kod mršavljenja
  • Pomaže kod kolitisa, dijareje, zatvora i sindroma iritabilnog kolona
  • Jača imunitet
  • Reguliše nivo šećera u krvi


Aloja Vera - Biljka koja čini čuda! Aloja Vera - Biljka koja čini čuda! Reviewed by Ricinusovo ulje on 2/07/2021 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.