Kako poboljšati probavu - očistite creva i ubrzajte njihov rad


Poboljšanje digestivnog trakta

Saveti za bolji rad digestivnog sistema - Kako poboljšati probavu?


Ne postoji osoba na svetu koja se barem jednom u životu nije požalila ili susrela sa problemom loše probave. Zatvor je smetnja koja pogađa jednog od deset odraslih i svakog petog starijeg čoveka. Situacija se pogoršava ukoliko je probava hronično loša, što za posledicu ima velike nelagodnosti i sputavanje normalnog životnog funkcionisanja. 

Brojni su uzročnici koji mogu dovesti do poremećaja u normalnom radu digestivnog sistema. Njihov spisak je veoma dugačak, a tu su između ostalog i česta putovanja, nekvalitetne životne navike, loša i neredovna ishrana, preterano mirovanje kao i mnogi drugi.


Promene u ishrani


Brza, nezdrava i neredovna ishrana je postala sastavni deo naših svakodnevnih obroka. Često se susrećemo sa tim da mnogi preskaču obroke u toku dana ili jednosatvno nemaju vremena za njih, a to sve i te kako negativno utiče na rad organa za varenje. Zdrava ishrana definitivno je najbitnija promena kojoj treba da podvrgnete svoj organizam ukoliko želite da sprečite dublje i ozbiljnije probleme.

Samo zahvaljujući simptomima koje osećate, moći ćete da uvidite da li imate ozbiljniji problem sa probavom ili ne. Simptomi su sledeći:

  • Nadimanje praćeno pojačanim gasovima
  • Neprijatan osećaj u donjem delu stomaka
  • Gubitak apetita
  • Slabost
  • U pojedinim slučajevima se javlja čak i glavobolja

Kako biste sprečili dalje pogoršanje zdravstvenog stanja, potrebno je da se usmerite na promene u ishrani.


Doručak je najbitniji obrok u danu


Stara poslovica kaže: "Doručak ne daj nikome, ručak podeli sa prijateljima, a večeru daj neprijatelju".

Složićete se da u njoj, donekle, ima istine.

Kada se preskoči doručak, neizbežan je umor u toku dana, jer vašem mozgu i telu nestane energije za pravilno funkcionisanje. Obično osobe koje preskaču doručak umesto jela piju kafu, puše ili konzumiraju neki slatkiš. To može nakratko odložiti glad ili potrebu za hranom, ali nije pametan izbor. Obično nepravilan doručak sa sobom povlači i prejedanje za ručak, što je takođe nepravilno. Da biste sebi osigurali neophodnu količinu energije koja će vas držati dobar deo dana, potrebno je da vaš doručak bude jak i bogat vlaknima


Dosta vlakna u svakom obroku


Vlakna sprečavaju zatvor i ubrzavaju rad creva, a neke od namirnica koje su bogate vlaknima su čia semenke, seme lana, bademi, žitarice, sočivo, leblebije, avokado, maline, jabuke, banane, grašak, cvekla, šargarepa i brokoli.


Manji i češći obroci kao pomoć ubrzanju metabolizma


Kako biste doprineli ubrzanju metabolizma i poboljšali rad svog digestivnog sistema, preporuka je da u toku dana imate više manjih, češćih obroka. Najbolje je da to bude između pet i šest (tri glavna obroka i dve užine).

Kako biste sebi olakšali ovaj zadatak, odredite sebi tačnu satnicu kada ćete imati dati obrok. Najbolje bi bilo da imate manje obroke na svaka 2-3 sata. Potrebno je samo da doručkujete pre devet sati, a ostatak rasporedite u toku dana onako kako najviše odgovara vama i vašem režimu. Između svakog obroka ostavite prostora za užinu koja će se sastojati od neke voćke. 


Pravilno kombinujte hranu


Svakodnevno konzumiranje identične hrane će samo dodatno usporiti rad creva. Potrudite se da vam ishrana bude što raznovrsnija i da iz svog jelovnika izbacite suvu hranu. Fokusirajte se na svežu hranu (voće i povrće u raznim bojama), što više vlaknaste hrane.
Nemojte konzumirati slatkiše posle svakog obroka jer tako ništa nećete uraditi. 


Obratite pažnju na to šta jedete pre spavanja


Vratite se iznad i pročitajte opet staru, dobru poslovicu! 

Stručnjaci ne preporučuju da se bilo kakva hrana konzumira i do nekoliko sati pre odlaska na spavanje. Ovo posebno važi za tešku hranu, od koje se želudac brzo umara. Pored toga, ovakav raspored će uticati i na kvalitet vašeg sna, koji će biti znatno bolji. 


Unosite dovoljno tečnosti


Sama zdrava ishrana, bez obraćanja pažnje na tečnost koju pijete, neće biti od velike koristi. Ukoliko vam je cilj da ubrzate probavu, nemojte piti vodu pola sata pre obroka, kao i sat vremena posle njega. Ujutru obavezno na prazan želudac popijte čašu tople vode, možete u nju da iscedite krišku limuna. Dokazano je da baš topla voda poboljšava rad digestivnog sistema.

Pored toga, bitna je i količina vode koju konzumirate dnevno. Preporučena i optimalna količina je između 2l i 4l dnevno, u zavisnosti od maše telesne mase i fizičke aktivnosti, jer ćete jedino tako uspešno hidrirati svoj organizam. Najbolje je da uvek imate pored sebe neku flašicu, tako ćete sebe podsticati na češće pijuckanje vode.


Poradite na vašoj fizičkoj aktivnosti


Na pobljšanje probave utiče i vaša fizička aktivnost. Potrudite se da aktivnost bude što umerenija, kao što je recimo blaga šetnja. Intenzivne aktivnosti (kao što su fitness treninzi ili bilo šta drugo) pomerite za nekoliko sati. 

Saveti za bolji rad digestivnog sistema - Kako poboljšati probavu?


Šta jesti za bolju probavu?


Treba jesti jabuke, suve šljive, suve smokve, kikiriki, pasulj – jer su bogati vlaknima koja se rastvaraju i povećavaju volumen i mekoću sadržaja creva. Pečurke, suvo voće, kesten, pirinač i integralno sočivo prolaze kroz stomak bez varenja i dodatno stimulišu pokrete creva. Spanać, zelena salata i paradajz, ne utiču na zatvor, ali sadrže vitamin K koji je izuzetno značajan za crevnu floru i koagulaciju krvi. Ovsene, ječmene i druge pahuljice takođe povoljno utiču na probavu jer su bogate vlaknima, zdravim ugljenim hidratima, mineralima i vitaminima.


Šta ne jesti?


Ne treba jesti hleb i pečena testa, jer su siromašni biljnim vlaknima i u stomaku se formiraju kao kompaktna masa koja se teško vari. Čokolada i slični slatkiši dodatno otežavaju stvari, kao i čaj, grožđe, vino i pivo, koji sadrže visok procenat taninske kiseline koja usporava rad creva.
Kako poboljšati probavu - očistite creva i ubrzajte njihov rad Kako poboljšati probavu - očistite creva i ubrzajte njihov rad Reviewed by Ricinusovo ulje on 5/09/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.