Ulje komorača - Lekovitost i upotreba


Šta je Komorač? Prednosti ulja komorača


Eterično ulje komorača - Biljka Komorač (lat. Foeniculum vulgare) je najpoznatije kao moćni sastojak za dobro digestivno zdravlje. Kao i njegova biljka, ima slatkast ukus i miris koji se dobija zbog drobljenja semena komorača i prolazeći kroz proces parne destilacije. Čak i ako niste neki obožavatelj ukusa ove biljke, nemojte je otpisati prerano. Obezbeđuje fenomenalnu digestivnu podršku i može vam pomoći da pronađete ravnotežu u vašoj ishrani.

Ulje komorača - Lekovitost i upotreba

Ali to nije sve, ovo eterično ulje komorača ima mnogo zdravstvenih prednosti:

Komorač je antiseptik, antispazmodik, aperitiv , pomaže u sprečavanju gasova i nadimanja, ima detoksikantne efekte, diuretik, može pomoći u proizvodnji majčinog mleka, prirodan je laksativ, pa čak i osveživač usta.

Prednosti eteričnog ulja komorača

Antiseptička svojstva

Eterično ulje komorača ima određena jedinjenja koja doprinose njegovim antiseptičnim svojstvima. Na osnovu ove osobine, ulje komorača može zaštititi rane od raznih infekcija. Takođe je utvrđeno da je efikasan u sprečavanju rezova od sepse ili inficirani tetanusom, naročito posle operacija, carskih rezova i drugih ozbiljnijih rana.

Antispasmodička svojstva

Grčevi mogu biti veoma opasni ukoliko se ne lece pravilno i na vreme. Grčevi su neželjene i abnormalne kontrakcije u respiratornom traktu, crevima, mišićima ili nervima.  Oni mogu dovesti do stalnog štucanja, akutnog bola, istezanja mišuća ili epileptičnih napada. Eterično ulje komorača ima opustajuće i olaksavajuće efekte na sve ove neželjene zdravstvene mane, pa tako smiruje i napade grčeva.

Deluje karminativno

Ulje komorača pomaže u otklanjanju gasova iz creva. pa tako osobu oslobađa od problema kao što su loše varenje, nemir, bol u stomaku, želucu, kao i smanjenje hipertenzije. Takođe ima još jednu prednost, a to je da ne dozvoljava stvaranje novih gasova. Odlično je za ljude sa hroničnim problemima.

Ubija parazite

Ulje komorača je efikasan razarač parazita. Ubija gliste i njihove spore u crevima i u traktu za izlučivanje. Ovo je sjajno za decu koja često pate od parazitskih crva i mogu sprečiti neuhranjenost ili zaustavljeni rast.

Diuretik

Ulje komorača povećava učestalost mokrenja i količinu urina, čime pomaže u uklanjanju viška vide, natrijuma, mokraćne kiseline, žučnih soli i drugih toksičnih elemenata iz našeg organizma, ali to nije sve, ulje komorača će pomoći u smanjenju krvnog pritiska, čišćenje bubrega i smanjenja masti. Postoji samo jedna stvar, ako ne bolujete od oticanja ili od retencije vode u telu, onda biste trebali da pijete što više vode kada uzimate ulje komorača jer vrlo često mokrenje može izazvati dehidrataciju.

Svojstva emenanoge

Žene koje imaju problema sa nepravilnim, neredovnim ili bolnim menstruacijama, ovo ulje deluje kao emenagoga. Ne samo da pomaže da menstruacija bude redovna, već se oslobađa i drugih simptoma povezanih sa periodima kao što su glavobolja, bol u predelu stomaka, vrtoglavica i promena raspoloženja. Takođe pomaže u sprečavanju neblagovremene ili preuranjene menopauze.

Galaktogog

Ulje komorača je odlično za majke koje doje. Može povećati količinu mleka u njima povećanjem proizvodnje hormona nazvanog estrogen. Zato je korisno kako za majke, tako i za bebe. Može povećati količinu mleka u njima povećanjem proizvodnje hormona nazvanog estrogen. Ovo ima koristi od bebe i majke. Ovo mleko takođe ima neke od karminativnih i digestivnih osobina ulja komorača i štiti bebu od nadimanja, lošeg varenja i gasova, koje su vrlo česte kod dojenčadi.

Laksativ

Ulje Komorača je dobar laksativ i koristi se za hronične i akutne zatvore. Međutim, za razliku od sintetičkih laksativa, nema nikakvih neželjenih efekata i može se redovno koristiti.

Odličan stimulant

Kao stimulant, promoviše sve aktivnosti koje se odvijaju unutar tela. Stimuliše mozak i neuronsku aktivnost, nervni sistem, sekrecije iz endokrine i egzokrine žlezde (uključujući sekreciju mleka, sebuma, znoja, suza, urina i pražnjenja tokom menstruacije), digestivnog sistema i sistema za izlučivanje. Ovaj stimulativni efekat takođe pomaže u prevladavanju umora, vrtoglavice i depresije.

Ulje komorača za zdravlje stomaka

Ulje komoraca pomaže u održavanju zdravog stomaka i njegovom funkcionisanju i održava normalnu funkciju svih sekreta digestivnih kiselina i žuči. Pored toga, štiti želudac od infekcija i čireva, čime se obezbeđuje sveobuhvatno zdravlje i dobrobit stomaka.

Zdrava slezina

Sleznica igra vitalnu ulogu u našem telu jer je uključena u proizvodnju limfocita i crvenih krvnih zrnaca. Zdrava slezina rezultira u dobrom nivou crvenih krvnih zrnaca i zdraviji i aktivniji život. Ulje komoraca pomaže u održavanju slezine i zadržava ga u tonusu. Takođe štiti ga od različitih infekcija.

Tonična svojstva

Ulje komorača okrepljuje i poboljšava zdravlje, toniranjem svih sistema koji funkcionišu u telu, kao što su respiratorni, digestivni, nervni i izlučajni sistemi, a takođe i olakšavaju apsorpciju hranljivih materija u organizmu, čime povećavaju snagu i povećavaju imunitet.

Pročišćava krv (Depurativna svojstva ulja komorača)

Ulje komoraca vrši detoksikaciju i pročišćava krv i zato se smatra depurativnim. Zapravo, to pomaže da se krv isprazni od krvne uree, mokrćne kiseline i određeni neželjeni hormoni, koji su najčešći toksini u našem krvotoku. Pored toga, on takođe balansira nivo natrijuma u ​​krvi i pomaže u uklanjanju drugih toksičnih supstanci koje ulaze u krv iz spoljnih izvora.

Tretira hronični kašalj

Ulje komoraca se pokazalo efikasnim u pružanju olakšanja od sluzi i šlajma koji dovode do zagušenja nosnog trakta, grkljanu, ždrelu, bronhijama i plućima zbog prehlade i virusnih infekcija. Posebno je efikasan u lečenju čestog ili hroničnog kašlja.Ulje komorača - Lekovitost i upotreba Ulje komorača - Lekovitost i upotreba Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/16/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.