Ricinusovo ulje: Benefiti, lekovitost i upotreba

Ricinusovo ulje: Benefiti, lekovitost i upotreba

Šta je ricinus? Otrovna i lekovita biljka!


Ricinus je jednogodišnja biljka, vrsta je skrivenosemenice iz familije mlečika.

Poreklom je iz Istočne Afrike i Indije, a u tropskim područjima se raširio kao da je autohtona biljka. Uglavnom se u našim krajevima uzgaja kao ukrasna jednogodišnja biljka, i ako mu uslovi odgovaraju naraste i preko 2 metra, dok u tropskim krajevima raste kao višegodišnje drvo i naraste čak do 10-12 metara. Cveta sitnim belim cvetovima koji su grupisani u cvasti. Postoji mnogo varijateta ricinusa, razlikuju se uglavnom po boji listova, čaura sa semenima,veličine semenki. Ponegde ga nazivaju i Hristova palma, radi lekovitog delovanja ricinusovog ulja za lečenje i zaceljivanje rana.

Ova biljka je vekovima poznata po svojoj lekovitosti, ali i po tome što je vrlo otrovna. Stručnjaci tvrde da je jedna od najotrovnijih biljaka. Usled kontakta sa ricinusom može doći do burne alergijske reakcije. Cela biljka je otrovna, a posebno seme. Verovatno ste se dosad zapitali kako je onda moguće da je u isto vreme i lekovita i otrovna?! Suština je upravo u njenim semenkama i ulju. Ulje ricinusa se pravi na specijalan način, hladnim ceđenjem/presovanjem, a kasnije se nastavlja dodatnim obradama, između ostalog i termičkom kako bi se izdvojio otrovan sastojak po imenu ricinin, i na taj način dobijamo izuzetno lekovito, hranljivo i korisno ulje koje se već vekovima unazad koristi kao lek za mnoga oboljenja.

Ricinusovo ulje nemojte pokušavati da proizvodite sami kod kuće, isključivo ga kupujte u apotekama i prodavnicama zdrave hrane.

Semenke ricinusa su takođe različite, zavisno o vrsti, pa mogu biti prošarane u različitim kombinacijama i biti različite veličine. što se može zaključiti i po slikama. Najčešće uzgajan ricinus u našim krajevima jeste plavih i crvenih čaura – kod crvenog su čaure i semenke dosta veće od plavog.

Ricinusovo ulje kao lek i njegova svojstva

Ricinusovo ulje: Benefiti, lekovitost i upotreba

Ricinusovo ulje je prozirna i viskozna tečnost, a može biti i sa žutim tonom.  Blagog, otužnog mirisa i ukusa, tečno je i vrlo masno.

U narodnoj medicini ricinus je, odnosno ricinusovo ulje, tradicionalno sredstvo u lečenju raznih oboljenja kao što su opstipacije i tegoba creva. Ricinusovo ulje se razgrađuje u ricinoleinskoj kiselini u tankom crevu što ubrzava proces varenja. Koristi se i kod hemoroida, analnih fistula, polipa u crevima, katara želuca i creva.

Koristi se u lečenju oštećene jetre i slezine, groznice, glavobolje, lumbaga, reume, išijasa, bolova u zglobovima, nervnih bolesti, za čišćenje krvi nakon trovanja. Danas se ricinusovo ulje sve više primenjuje u kozmetičkoj industriji u raznim kupkama, šamponima, regeneratorima, itd... Najviše se koristi za kosu, obrve i trepavice. Ima regenerativna svojstva. Na kožu deluje zaštitno, umirujuće i zaceljujuće.

Moćan laksativ

Možda je jedno od najpoznatijih lekovitih sredstava je ricinusovo ulje kao prirodni laksativ.

Klasifikovan je kao stimulans laksativ, što znači da povećava pokret mišića koji guraju materije kroz creva, pomažući da se očisti creva.

Stimulantni laksativi deluju brzo i obično se koriste za ublažavanje privremenih opstipacija.

Kada se konzumira oralno, ricinusovo ulje se razgrađuje u tankom crevu, oslobađajući ricinoleinsku kiselinu, glavnu masnu kiselinu u ricinusovom ulju. Ricinoleinsku kiselinu zatim apsorbuje, stimulišući snažan laksativni efekat.

Zapravo, nekoliko studija je pokazalo da ricinusovo ulje može ublažiti zatvor.

Na primer, jedna studija je otkrila da su, kada su starije osobe uzimale ricinusovo ulje, osećale su smanjene simptoma opstipacije, uključujući manje naprezanje tokom defekacije i slabije osećaje nepotpunog pokreta creva.

Dok se ricinusovo ulje u malim dozama smatra sigurnim, veće količine mogu uzrokovati grčeve u trbuhu, mučninu, povraćanje i proliv.

Iako se može koristiti za ublažavanje povremenih opstipacija, ricinusovo ulje se ne preporučuje kao lek za dugoročne probleme.

Artritis

Uzimanjem ricinusovog ulja kao dodatak može biti od koristi osobama sa osteoartritisom kolena, istraživanje iz Fitoterapije iz 2009. godine saopštilo da je tokom četiri nedelje, 50 ljudi sa osteoartritisom kolena uzimalo kapsule koje sadrže ili ricinusovo ulje ili diklofenak natrijum (ne- steroidni protivupalni lek) tri puta dnevno. Rezultati su otkrili da su oba tretmana bila značajno efikasna.

Promoviše zaceljivanje rana

Primenom ricinusovog ulja na rane stvara se vlažno okruženje koje pospešuje zarastanje.

Ricinusovo ulje stimuliše rast tkiva tako da se može stvoriti barijera između rane i okoline, smanjujući rizik od infekcije.

Takođe smanjuje suvoću i natečenost, nakupljanje mrtvih ćelija kože što može da uspori zarastanje rana.

Ricinusovo ulje smanjuje akne

Akne su stanja kože koje može izazvati mitesere, bubuljice pune gnoja, bolne izbočine na licu i telu.

Najčešće se javlja kod tinejdžera i mladih i može negativno uticati na samopouzdanje.

Ricinusovo ulje ima nekoliko kvaliteta koje mogu pomoći u smanjenju simptoma akni.

Nanošenje ricinusovog ulja na kožu može pomoći u smanjenju simptoma povezanih sa upalom.

Akne su takođe povezane sa neravnotežom određenih vrsta bakterija koje se obično nalaze na koži, uključujući Staphilococcus aureus.

Ricinusovo ulje ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći u borbi s bakterijskim rastom kada se nanosi na kožu.

Jedno istraživanje otkrilo je da ekstrakt ricinusovog ulja pokazuje znatnu antibakterijsku snagu, inhibirajući rast nekoliko bakterija, uključujući Staphilococcus aureus.

Ricinusovo ulje je takođe prirodni ovlaživač, pa može pomoći u umirivanju upaljene i iritirane kože tipično za one sa aknama.

Ricinus čuva i jača kosu

Mnogi ljudi koriste ricinusovo ulje kao prirodni regenerator za kosu.

Suva ili oštećena kosa može posebno imati koristi od korišćenja ricinusovog ulja.

Redovna primena ulja poput ricinusovog na kosu pomaže smanjuje oštećenost i suvoću, povećavajući joj fleksibilnost.

Ricinusovo ulje se može koristiti kod onih koji imaju perut.

Zbog sposobnosti ricinusovog ulja da smanji upalu može biti efikasan tretman protiv peruti koji nastaje zbog seboroičnog dermatitisa.

Pored toga, nanošenje ricinusovog ulja na vlasište pomoći će vlaženju suve, iritirane kože i može pomoći u smanjenju ljuštenja.

U kozmetici ricinusovo ulje se pokazalo ako odlično sredstvo za regeneraciju kože, kose i noktiju. Koristi se u proizvodnji šampona, sredstava za rast kose, krema za kožu lica i tela.

Više o kupovini, odabiru, načinu primene ricinusovog ulja možete pročitati na:

Crno Jamajčansko ricinusovo ulje 
Rast kose - Ricinus i Vitamin E
Ricinusovo ulje za rast kose, trepavica i obrva
Ricinusovo i maslinovo ulje
Regeneracija kose
Kako ubrzati rast brade?
Ricinusovo ulje i menta


Ricinusovo ulje: Benefiti, lekovitost i upotreba Ricinusovo ulje: Benefiti, lekovitost i upotreba Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/12/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.