Maslačak: Svi benefiti maslačka i njegova lekovitost

Šta je maslačak? Kako se koristi? Da li je maslačak lekovit i dobar za naše zdravlje?

Šta je maslačak? Kako se koristi? Da li je maslačak lekovit i dobar za naše zdravlje?

Maslačak vam je možda najpoznatiji kao tvrdokorni korov koji nikada ne napušta vaš travnjak ili baštu. Za je neke maslačak običan, dosadan korov, za bolesne ljude veoma je važan lek.

Maslačak (lat. Taraxacum) je rod biljaka iz porodice glavočika (Asteraceae). Maslačak obuhvata višegodišnje zeljaste biljke sa žutim cvetnim glavicama složenim iz velikog broja cevastih i jezičastih cvetova.

Maslačak je biljka koja je već vekovima dobro poznata u narodnoj medicini. Ima veoma veliku primenu i u kozmetici. Svi njegovi delovi su lekoviti. Bere se od maja do septembra.

Poznata je, osim po lekovitosti, kao izuzetno hranljiva biljka bogata vitaminima C i A, organskim kiselinama, mineralima (posebno kalijumom, natrijumom i magnezijumom). Prolećna salata pravi se od sasvim mladih listova koji se beru pre cvetanja i van naseljenog područja.

U narodnoj medicini se koristi za opšte jačanje organizma i prolećno čišćenje krvi. Od njega se može spravljati čaj, ulje, sirup, med ili maslačkovo vino.

Koren maslačka ima složen hemijski sastav. U mlečnom soku sadrži hetrerozide, ugljene hidrate i minerale, pa se koristi za lečenje upale i kamena žučne kese, žutice, smanjenog lučenja mokraće, poremećaja u ishrani itd.

Stablo se koristi i u terapiji dijabetesa.

Hranljivost i lekovitost maslačka

Maslačak - Svi benefiti maslačka i njegova lekovitost

Što se tiče hranljivih sastojaka, stabljike maslačka u vašem dvorištu može se pridružiti u rangiranju sa ostatkom vašeg povrća.

Od korena, stabljike pa sve do cveta, maslačak je visoko hranjiva biljka, bogata vitaminima, mineralima i vlaknima.

Listovi maslačka mogu se jesti kuvani ili sirovi i mogu služiti kao odličan izvor vitamina A, C i K. Sadrže i vitamin E, folat i malu količinu ostalih B vitamina.

Štaviše, listovi maslačka daju znatnu količinu nekoliko minerala, uključujući gvožđe, kalcijum, magnezijum i kalijum.

Koren maslačka je bogat ugljenohidratnim inulinom, koji je vrsta rastvorljivih vlakana koja se nalaze u biljkama koje podržavaju rast i održavanje zdrave bakterijske flore u vašem crevnom traktu.

Koren maslačka često se suši i pije kao čaj, ali može se jesti i u celom obliku.

Sadrže moćne antioksidanse

Maslačak je pun snažnih antioksidanata, što može objasniti zašto ova biljka ima tako široke primene za zdravlje.

Antioksidanti su molekuli koji pomažu da neutrališu ili spreče negativne efekte slobodnih radikala na vaše telo.

Slobodni radikali su produkt normalnog metabolizma, ali mogu biti veoma destruktivni. Prisustvo previše slobodnih radikala doprinosi razvoju bolesti i ubrzanom starenju. Zbog toga su antioksidanti neophodni za održavanje vašeg zdravlja zdravim.

Maslačak sadrži visok nivo antioksidansa beta-karotena, za koji se zna da obezbeđuje snažnu zaštitu od ćelijskog oštećenja i oksidativnog stresa.

Takođe su bogati za drugu kategoriju antioksidanata koji se nazivaju polifenoli, a koji se nalaze u najvećoj koncentraciji u cvetu, ali su prisutni i u korenima, lišću i stabljikama.

Maslačak u borbi protiv otoka i zapaljenja

Diuretična svojstva maslačka omogućavaju efikasan metabolizam suvišne tečnosti iz organizma, ujedno utičući na eliminisanje otoka i upalnih procesa u organizmu. Maslačak predstavlja odlično sredstvo za sprečavanje zadržavanja/retencije vode u donjim ekstremitetima tela.
U maslačku je prisutan i kalijum, koji utiče na održavanje ravnoteže nivoa natrijuma u organizmu, istovremeno ublažavajući otoke ii upale nastale usled pojave edema ili retencije vode.
Za prevenciju pojave otoka, pijte čaj od maslačka 23 puta dnevno, dok ne dođe do povlačenja otoka.

Napomena: klonite se upotrebe čaja od maslačka ukoliko imate problema sa žučnom kesom.

Može pomoći u kontroli šećera u krvi

Cikorična i hlorogena kiselina su dva bioaktivna jedinjenja u maslačku. Oni se nalaze u svim delovima biljke i mogu pomoći u smanjenju šećera u krvi.

Ispitivanja pokazuju da ova jedinjenja mogu da poboljšaju izlučivanje insulina iz pankreasa, istovremeno poboljšavajući apsorpciju glukoze (šećera) u mišićnom tkivu.

Ovaj proces dovodi do poboljšane osetljivosti na insulin i smanjenog nivoa šećera u krvi.

Može smanjiti holesterol

Neka bioaktivna jedinjenja maslačaka mogu da smanje holesterol, što može umanjiti rizik od srčanih bolesti.

Jedno istraživanje na životinjama rezultiralo je dramatično smanjenjem nivoa holesterola i triglicerida kod miševa koji su tretirani ekstraktom maslačka.

Studija na kuniću procenila je uticaj dodavanja korena i lišća maslačka u ishranu sa visokim holesterolom. Kunići koji su dobili maslačak imali su primetno smanjene nivoe holesterola.

Iako su ovi rezultati intrigantni, potrebno je još istraživanja da bi se utvrdio potencijalni uticaj maslačka na holesterol kod ljudi.

Maslačak za regulisanje krvnog pritiska

Diuretična svojstva maslačka pospešuju količinu i frekventnost uriniranja. Učestalo uriniranje omogućava eliminaciju viška natrijuma bez istovremenog gubitka kalijuma (što se dešava sa nekim standardnim diureticima), ujedno utičući na snižavanje krvnog pritiska.

Maslačak je bogat vlaknima i kalijumom koji imaju sposobnost regulacije krvnog pritiska. Takođe, vlakna u maslačku mogu podstaći smanjenje nivoa holesterola a paralelno sa time učestvuje i u snižavanju krvnog pritiska, kao jedne od posledica visokog holesterola u krvi.

Studija objavljena Internacionalnom žurnalu molekularnih disciplina ističe značaj tretmana korenom i listovima maslačka u promeni aktivnosti antioksidantnih enzima i lipidnih profila kod kunića kojima su davane određene doze holesterola, te navedeni nalazi ukazuju na potencijalno hipolipidemijsko i antioksidativno dejstvo maslačka.
Nekontrolisani visok nivo krvnog prtiska ili holesterola u krvi može uzrokovati pojavu srčanih oboljenja.

Pospešuje zdravlje jetre

Čak i naučna istraživanja kažu da je čaj od maslačka taj koji leči bolesti jetre. On podstiče protok žuči u jetri, što znatno smanjuje simptome bolesti jetre.

Podstiče mršavljenje

Koren maslačka može predstavljati ključni sastojak vaše dijete za gubljenje kilograma. Fitohemikalije prisutne u maslačku pružaju ovoj biljci određena diuretična i laksativna svojstva koja pospešuju obim i učestalost mokrenja, omogućavajući time eliminisanje suvišne tečnosti iz organizma.

Studija navodi da ekstrakt maslačka povećava stopu uriniranja pet sati nakon konzumiranja istog. Unos ekstrakta maslačka omogućava eliminaciju vode, ali ne i masnoća.

Takođe, poznato je da je koren maslačka idealno sredstvo za suzbijanje apetita i razbijanje masnoća i holesterola, koje pritom poseduje nisku kalorijsku vrednost. Pijte čaj maslačka dva-tri puta dnevno, a možete i sveže lišće ove biljke dodavati kao začin salati.

Napomena: ne konzumirajte maslačak tokom dužeg vremenskog perioda zbog potencijalne štetne interakcije sa drugim lekovima. Pre konzumiranja, posavetujte se sa vašim lekarom.

Može se boriti protiv raka

Možda jedna od najintrigantnijih zdravstvenih tvrdnji maslačaka je njihov potencijal da spreči rast ćelija raka u mnogim različitim organima.

Jedno istraživanje otkrilo je značajno smanjen rast ćelija kancera koji su tretirani ekstraktom lista maslačka. Međutim, ekstrakti cveta ili korena maslačka nisu doveli do istog rezultata.

Druga ispitivanja pokazala su da ekstrakt korena maslačka ima sposobnost da dramatično uspori rast ćelija raka u jetri, debelom crevu i tkivu pankreasa.

Ovi nalazi su ohrabrujući, ali dodatna su istraživanja od suštinskog značaja za potpuno razumevanje kako maslačak može biti koristan u lečenju ili sprečavanju raka kod ljudi.

Može podržati zdravu probavu i lečiti zatvor

Tradicionalna biljna medicina koristi maslačak za lečenje opstipacije i drugih simptoma oštećene probave. Čini se da neka rana istraživanja podržavaju ove tvrdnje.

Jedno istraživanje na životinjama otkrilo je značajno povećanje stope kontrakcija stomaka i pražnjenje želučanog sadržaja u tankom crevu kod pacova koji su tretirani ekstraktom maslačka.

Pored toga, koren maslačka je bogat izvor inulina prebiotičkih vlakana. Istraživanja pokazuju da inulin ima snažnu sposobnost za smanjenje opstipacije i pojačavanje crevnog pokreta.

Maslačak može ojačati vaš imuni sistem

Neka istraživanja pokazuju da maslačak može imati antimikrobna i antivirusna svojstva, što bi moglo poduprieti sposobnost vašeg tiela da se bori protiv infekcije.

Nekoliko studija otkrilo je da ekstrakt maslačka značajno smanjuje sposobnost virusa da se raširi.

Istraživanja takođe pokazuju da neki od aktivnih jedinjenja maslačaka štite od raznih štetnih bakterija.

Uticaj maslačka na zdravlje kože

Korisni sastojci prisutni u maslačku omogućavaju hranljive nutrijente neophodne za zdravlje kože.

Mlečno bela materija koju možemo dobiti kidanjem stabljike maslačka predstavlja efikasno sredstvo za negu i održavanje zdravlja kože. Beličasti sadržaj ćelija maslačka je alkalne prirode, sa izrazitim germicidnim, insekticidnim i fungicidnim svojstvima. Sok se može primenjivati direktno na kožu sa ciljem lečenja svraba, gljivica, ekcema i drugih kožnih oboljenja.

Može podržati zdrave kosti

Vrlo je malo istraživanja sprovedeno o uticaju maslačka na zdravlje kostiju, mada neke njegove hranljive komponente doprinose održavanju jakih, zdravih kostiju.

Listovi i stabljike maslačka su dobar izvor kalcijuma i vitamina K - oba su važna u sprečavanu jačanju kostiju, sprečavanju krtost i prelome.

Inulin, vlakno koje se nalazi u korenu maslačka, takođe može podržati zdrave kosti kroz poboljšanu probavu i promociju zdravih bakterija u crevima.

Kako napraviti čaj od maslačka

Maslačak - Svi benefiti maslačka i njegova lekovitost

Maslačak uvek berite na mestima koja nisu bila izložena pesticidima. Kod ove  biljke svi delovi su jestivi. Očišćeni sirovi koren možete čuvati u frižideru i do nedeljeu dana. Čaj korena maslačka može biti jako zdrava alternativa za kafu. Ovaj zdravi i umirujući napitak osim je dobar prirodni diuretik, a može vam pomoći u mršavljenju.

Potrebni sastojci za pravljenje i pripremu čaja trebaće vam suvi koren biljke, nož, daska gde ćete iseckati koren, tepsija i papir za pečenje.

Očistite dobro koren biljke i rešite se svim nečistoća. Operite ga mlakom vodom kako biste skinuli ostatke nečistoće, i iseckajte ga sitno. Podesite rernu na 250 C i stavite iseckanu biljku u rernu kako bi se osušila. Biće potrebno oko 2 – 3 sata da iseckani delovi budu potpuno suvi. U letnjem periodu sušenje možete obaviti na suncu.

Ovako osušen koren biljke čuvajte u staklenu teglu sa poklopcem.

Priprema čaja od maslačka:
U šolju sipajte ravnu kašiku smese za čaj i prelijte sa 2 dcl proključale vode. Poklopite i ostavite nekoliko minuta. Kad procedite čaj od maslačka zasladite po želji.

Čaj od maslačka uglavnom se koristi za lečenje sledećih problema:


 •        Za rešavanje stomačnih problema poput nadutosti, nervoznog stomaka nedostataka apetita
 •        Bolova i zglobovima i mišićima
 •        Kod problema se žuči, jetrom i bubrezima
 •        Za lečenje kožnih problema od akni do ekcema
 •        Kod upale grla
 •        Urinarnih problema i izbacivanje vode iz organizma
 •        Brže mršavljenje

Salata od maslačka

Maslačak - Svi benefiti maslačka i njegova lekovitost

Priprema:
Sveže listove maslačka operite, naseckajte i stavite u činiju. Prelijte ih maslinovim uljem, blago posolite i začinite s nekoliko kapi sveže isceđenog limuna.

Sok od maslačka

Maslačak sok se pravi se sa cvetovima. Za pripremu soka trebaće vam sledeći sastojci :

 • 500 cvetova
 • 3 litra vode
 • 4 limuntusa
 • 2 kg šećera

Dobro operite cvetove maslačka i stavite ih u veliku posudu. Prelijte ih vodom. Sipajte 4 limintusa i sve dobro promešajte. Posudu prekrijte gazom i ostavite 24 sata. Zatim, procedite i dodajte šećer. Kuvajte smesu dok ne provri a zatim je sipajte u staklene flaše i čuvajte na tamnom mestu.

Sirup od maslačka

Sirup čisti krvne sudove, reguliše varenje i jača organizam. Priprema se veoma jednostavno.

Dve šoljice cvetova maslačka prokuvajte u dva litra vode, procedite, dodajte kilogram meda i sok od dva limuna. Smesu kuvajte na tihoj vatri uz neprestano mešanje dok ne postane sirupasta. Sirup sipajte u flašu, zatvorite je i uzimajte dva-tri puta dnevno po jednu kašiku.

Ulje od maslačka recept i lekovitost

U Americi je veoma popularno ulje od cvetova maslačka koje je izuzetno hvaljeno protiv bola od artritisa i gihta, otečenih dojki, naprezanja i bola u zglobovima. Iako je kod nas je slabo praktikovana njegova izrada, ulje maslačka uvek je dobro imati pri ruci jer ima snažno opuštajuće i analgetsko delovanje.

Maslačak je generalno povoljan za ženska oboljenja, a posebno za sprečavanje i lečenje bolesti dojki, cista, karcinoma, otečenosti i kod problema s dojenjem.

Ulje maslačka olakšava bol, godi artritičnim zglobovima, bolovima u leđima, sinusnim glavoboljama, ukočenom vratu i nesavršenostima na koži.

Cvetovi imaju poseban efekat na dojke. Redovna upotreba ulja maslačka duboko opušta tkivo u grudima i pomaže u oslobađanju potisnutih osećanja. Kada se redovno primenjuje na dojkama, ulje maslačka daje bolji osećaj dobrobiti i jača imunitet, a pomaže i u prevenciji raka.

Bol u grudima ili osetljivost pre menstrualnog ciklusa, ciste, dobroćudne vezivne kvržice (fibromi), mastopatija (fibrocistična mastopatija) veoma su rasprostranjene bolesti od kojih pati sve veći broj žena širom sveta. Kao jedan od glavnih krivaca nastanka tih bolesti je sve veći stres kojem smo svakodnevno izloženi.

Cvetovi maslačka sadrže lecitin čija topikalna primena pomaže kod bolesti kao što je psorijaza. Ulje cvetova maslačka može da se koristi za masažu celog tela i za smanjivanje napetosti u čitavom organizmu.

Potrebno je: 

 • Cvetovi maslačka 
 • Kvalitetno hladno ceđeno ulje (badem, marelica, makadamija, maslina, susama ili ulje semena grožđa).

Naberite cvetove biljke i rasporedite ih na suvi beton. Moraju  biti izloženi suncu da bi se što pre osušili. Neka stoje na suncu čitav dan jer moraju biti potpuno suvi.

Priprema:

Ispunite pola do dve trećine male tegle s cvetovima maslačka. Prelijte ulje preko cvetova do vrha tako da ih potpuno prekrije. Promešajte smesu da izađu mehurići vazduha. Stavite gazu na vrh tegle i pričvrstite je gumicom. 
Ostavite teglu na sunčanom toplom mestu dve nedelje ili dok cvetovi ne poprime smeđu boju. Nakon toga, procedite ulje u sterilizovanu tamnu bocu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mestu.

Kada ste ulje pripremili, masirajte ga na bolno mesto više puta dnevno.
Ovo ulje možete koristiti i u kupkama.
Maslačak: Svi benefiti maslačka i njegova lekovitost Maslačak: Svi benefiti maslačka i njegova lekovitost Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/09/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.