Laneno ulje - za zdravlje i negu


Sve prednosti lanenog ulja


Ukoliko želite da povećate unos Omega-3, ulje od lanenog semena i riblje ulje su dve najbolje varijante. Ali koja je bolja za vas? Ako ste vegetarijanac ili vegan, onda je izbor jasan - laneno ulje automatski pobeđuje - ali ako ne morate da izbegavate životinjske proizvode, onda je zaista teško reći da li laneno ulje ima bolje benefite od ribljeg ulja ili obrnuto.

Jedno je sigurno - benefiti lanenog ulja ukazuju na to da ono spada u jedne od najbogatijih i najboljih izvora na biljnoj osnovi Omega-3 masnih kiselina. I to nije sve. Prednosti lanenog ulja se ne zaustavljaju samo na visokom izvoru masnih Omega-3 kiselina.

Lan je prirodni biljni izvor visokih koncentracija esencijalnih masnih kiselina (od čega je većina višestruko nezasićenih), dijetalnih vlakana, esencijalnih aminokiselina, i još brojnih drugih vrednih nutrijenata. Semenke lana sadrže vitamine B, C, E, fitosterole, minerale kalcijuma, selen, bakar, gvozđe, cink, natrijum, magnezijum, fosfor i kalijum. Lan sadrži linolnu (omega-6), oleinsku (omega-9) i palmitinsku masnu kiselinu.

Laneno ulje - za zdravlje i negu

Ulje od lana je izuzetno lekovito i ima širok spektar delovanja kod prevencije najrazlicitijih tegoba i bolesti. Deluje pozitvno na organizam, ukoliko se koristi svakodnevno. U daljem pisanju navešćemo glavne prednosti ulja lana, na koje bolesti laneno ulje dokazano deluje preventivno i koliko pomaže pri bržem ozdravljenju.


Neverovatne stvari koje laneno ulje čini

Ulje iz lanenog semena sastoji se od izuzetno hranljivih i veoma delotvornih sastojaka koji sprečavaju  razne bolesti. Pozitivno deluje na mozak, srce, na bolje raspoloženje, smanjenje zapaljenja i utiče na kosu i kožu.

Već smo rekli da laneno ulje sadrži Omega-3 masne kiseline cak 50-60% u obliku alfa-linolenske kiseline (ALA), više nego u ribljem ulju.

Omega-3 masne kiseline igraju važnu ulogu u svim vrstama telesnih procesa, uključujuci upalu, zdravlje srca i funkciju mozga. Nedostatak Omega-3 u organizmu povezan je sa lošim pamćenjem, depresijom, srčanim oboljenjima, artritisom, rakom i mnogim drugim zdravstvenim problemima.

Za šta je posebno dobro laneno ulje?

Koristi od lanenog ulja su velike, ali mi ćemo navesti one najimpresivnije.

Laneno ulje - za zdravlje i negu

Pomaže u gubitku kilograma - čisti i štiti creva

Pošto laneno ulje ima ulogu lubrikanta debelog creva, to bi značilo da deluje kao prirodni laksativ. Alfa-linoleinska kiselina u ulju ima prave blagodeti u lečenju bolesti debelog creva (Kronova bolest, Kolitis), pa čak i rak debelog creva.  Kako ubrzava metabolizam i omogućuje redovno pražnjenje creva lan je dobar izbor za mršavljenje. 

Semenke od lana su dobar izbor ako se samelju i izjutra pojedu uz šolju jogurta (preporuka - niskomasan jogurt). Ali da napomenemo, skidanje sala nije moguce bez redovne fizičke aktivnosti i kompletnog dijetetskog režima ishrane.

Smanjuje upale

Studije pokazuju da redovan unos lanenog ulja smanjuje upalu tankog creva.

Artritis

Kao i ostala prirodna ulja, laneno ulje ima ulogu da ublaži bolove i upalne procese u zglobovima izazvane artritisom. Povećava pokretljivost, ublažava bol i ukočenost.

Borba protiv ekcema

Poremećaj koze, svrab kože, pucanje.. sve su to znaci ekcema. To je generalno uzrokovano alergijskim reakcijama na hranu, hemikalije ili druge materije kao što su parfemi ili sapuni. Esencijalne masne kiseline poboljšavaju elastičnost i teksturu kože, tako da ulje lana možete svrstati u jedan od najboljih izbora za poboljšanje zdravlja vaše kože.

Laneno ulje za zdravu kosu

Što se tiče kozmetike, lan je nasao višestruku primenu, jedna od njih je i zdravlje kose pa se može pronaći u mnogim preparatima i šamponima.
Dovoljno je konzumirati jednu kašiku lanenog ulja dnevno u ishrani kako bi se poboljšao kvalitet vaše kose.

Pospešuje zdravlje srca

Postoje dokazi da kada se unosi hrana sa visokim sadržajem alfa-linolenske kiseline, kao što je ulje od semenki lana, može pomoći u sprečavanju i lečenju srčanih bolesti. Studije takođe pokazuju da ljudi koji unose kroz dijetetsku hranu ALA (alpha-linolenic acid) imaju manji rizik od fatalnog srčanog udara.

Ishrana uz dodatak lanenog ulja je najimpresivnija kada se radi o sadržaju masnih kiselina.

Jedna kašika Lanenog ulja sadrži:

  • 120 Kcal
  • 0.01 g proteina
  • 13.6 g mastiLaneno ulje - za zdravlje i negu Laneno ulje - za zdravlje i negu Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/16/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.