Kanola - ulje od uljane repice - Zdravstvene prednosti


Kanola - ulje od uljane repice - Zdravstvene prednosti

Kanola ulje

Kada je rec o ulju kanole, mnogo tema, pisanja i tvrdnji se pokrenulo oko toga da li je kanola ulje bezbedno za ljudsku upotrebu. Neki ljudi ga vide kao deo zdrave ishrane, dok drugi izbegavaju ovo ulje po svaku cenu. Šta je tu zapravo istina?

Sa jedne strane, ima onih koji tvrde da je ulje kanole potpuno toksično, jer sadrži otrovne supstance.
S druge strane, korisnici ovog ulja veruju da je ulje od kanole jedno od najzdravijih ulja na planeti, jer je bogato omega-3, nisko zasićenim mastima i dobar je izvor oleinske kiseline.

Sedamdesetih godina, kanola ulje se dobijalo od biljke iz porodice gorušica po imenu uljana repica. Ulje uljane repice je sadržalo visok nivo erukinske kiseline koja je štetna u velikim količinama za ljude. Erukinska kiselina je povezana sa Kešanovom bolešću koju karakterišu oštećenja vlakana srca.

Međutim posle sedamdesetih, prirodnim ukrštanjem uljane repice u Kanadi je dobijena biljka kanola. Naziv kanola ne potiče iz botanike već je formiran ukrštanjem engleskih reči za Kanadu i ulje. Da razjasnimo, kanola ulje se dobija iz semenki kanole (nove biljke) a ne iz uljane repice.

Ulje kanole koje danas imamo sadrži veoma nizak nivo erukinske kiseline i bezbedno je za ljudsku upotrebu. Ako ste imali strah da koristite ovo ulje u ishrani zbog raznih priča i špekulisanja o erukinskoj kiselini i raznim otrovima, sada znate da ulje kanole nije opasno i ne sadrži toksine. Dakle, konfuzija nastaje kada se pomešaju nazivi „ulje uljane repice“ i „kanola ulje“. Ulje uljane repice je štetno po zdravlje, dok kanola ulje nije.

Benefiti ulja Kanole

Kanola - ulje od uljane repice - Zdravstvene prednosti

Ulje iz biljke Canola izuzetno je korisno za zdravlje, jer sadrži veoma malu količinu zasićenih masti i nema transmati ili holesterola, čineći ga jednim od najzdravijih ulja za kuvanje.

Zdravstvene prednosti ulja kanole uključuju njegovu sposobnost poboljšanja zdravlja srca, smanjenja holesterola, zaštite kože, jačanja ćelijskih membrana, povećanja nivoa energije, smanjenja rizika od raka, održavanja mozga na visokom nivou i sprečavanja dijabetesa.

Ulje kanole je bogato mononezasićenim mastima, smanjuje rizik od koronarnih bolesti i veoma je bogato omega-6 masnim kiselinama, koje su od suštinskog značaja za rast i razvoj mozga. Takođe bogat izvor omega-3 masnih kiselina koje štite telo od moždanog udara i srčanog udara. Klinički testovi i studije otkrivaju da konzumiranje ulja kanole umesto drugih ulja za kuvanje utiče na telo povoljno i nudi značajno poboljšanje zdravlja i za ubrzanje metabolizma.

Ulje kanole za zdravo srce

Ulje kanole ima najviši nivo biljnih sterola, uglavnom - beta sterol i kampesterol. Studije su pokazale da hrana koja sadrži visoku koncentraciju sterola smanjuje rizik od različitih bolesti srca.

Holesterol

Ulje kanole ne sadrži apsolutno nikakav holesterol, što je velika prednost za ljude koji su se u prošlosti bavili pitanjima holesterola. Holesterol može zaglaviti arterije i veoma opteretiti vaš kardiovaskularni sistem. Pokazalo se da je holesterol glavni uzrocnik ateroskleroze, što može dovesti do srčanog udara i moždanog udara.

Smanjuje upale

Zglobna osetljivost i krutost mogu se smanjiti upotrebom ulja kanole. Takođe je korisno za ljude koji pate od upale zbog hroničnog artritisa.

Problemi sa kožom

Ulje kanole je bogato vitaminom E i K, što pomaže u iskorenjivanju kožnih problema kao što su bore, fine linije, akne, itd. Koristi se kao osnova u mnogim kremama i losionima za kožu jer čini kožu mekom i sjajnom.

Smanjuje rizik od raka

Antiokidanti, poput vitamina E, vrlo su efikasni protiv raka. Slobodni radikali prouzrokuju da zdrave ćelije mutiraju u kancerozne ćelije, tako da konzumacijom hrane bogatom vitaminom E, kao što je ulje kanole, u velikoj meri može smanjiti vaše šanse za obolevanjem od karcinoma, kao i sprečavanje širenja karcinoma.

Ovo ulje je odlično i za negu kose, kože glave, rešavanje problema sa perutanjem.


Kanola - ulje od uljane repice - Zdravstvene prednosti Kanola - ulje od uljane repice - Zdravstvene prednosti Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/16/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.