Eterično ulje vanile - Lekovitost


Svi benefiti eteričnog ulja vanile i upotreba


Da li volite vanilu? Naravno. Ko ne voli vanilu? Ali šta je čini tako posebnim i zašto je svi vole? Saznajte ovde pogodnosti vanile za kožu, kosu i zdravlje. Ali, pre toga saznajte nešto više o vanili.

etericno ulje vanile lekovitost

Biljka Vanila

Vanila je višegodišnja penjačica koja ima zelenu stabljiku i beli prepoznatljivi cvet. Pripada porodici orhideja. Ime potiče od francuske reči vanille od španske reči vainilla (mala mahuna).

Njeno stablo nije uspravno i raste poput loze. Industrijska vanila se dobija od posebne vrste koja se naziva Vanilla planifolia, što bi u prevodu značilo vanila sa ravnim lišćem. 

Domovina ove biljke je Meksiko. Listovi su joj mesnati, uski i jajoliki. Mahuna ili štapić su dužine 30cm i širine 6-8cm, spljoštenog je i malo zakrivljenog oblika.

Uzgaja se najviše u Meksiku, ali uspeva i u toplijim krajevima Evrope. Vreme cvetanja vanile - Maj - Jun

Od biljke se za proizvodnju vanile koristi njena duguljasta mahuna. Ovi delovi se beru dok još nisu sasvim sazreli, potapaju u vrelu vodu, a zatim ostavljaju da se suše od dva do šest meseci. Svaka mahuna sadrži hiljade sitnih crnih semenki.

etericno ulje vanile lekovitost

Eterično ulje vanile - Sastav i zdravstvene prednosti

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja vanile mogu se pripisati njenim svojstvima kao antioksidant, afrodizijak, antikarcinogeni, febrifuga, antidepresiv, sedativ, smirujuće i opuštajuće supstance.

Dokazano je da mahuna vanile sadrži preko 200 jedinjenja koja mogu da variraju u koncentraciji u zavisnosti od regiona u kome se mahune/štapići beru. Ovo su nekoliko jedinjenja koje sadrži mahuna vanile - Gluco Vanilin, Vanilinski alkohol, Tanin, Vanilinska kiselina, eugenol, furfural  itd, ...

Zdravstvene prednosti eteričnog ulja vanile

Osim široko rasprostranjene upotrebe kao aromatičnog agensa u određenim organskim hranama, pićima i farmaceutskoj industriji, kao i u kulinarskim poduhvatima, eterično ulje vanile pronašlo je široku upotrebu i u svetu medicine. 

Antioksidantna svojstva - Ova osobina eteričnog ulja vanile može se pobrinuti za većinu vaših zdravstvenih problema. Možda ne znate za ovu važnu činjenicu, ali oksidacija je jedan od najvećih uzroka većine naših zdravstvenih problema i bolesti. Ona je, direktno i indirektno, odgovorna za niz bolesti uzrokovanih virusima i infekcijama. Oksidanti, takođe zvani slobodni radikali, uzrokuju oksidaciju živih ćelija i tkiva i spaljuju ih do smrti ili menjaju svoju strukturu DNK u odnosu na kancerozne ćelije. Postepeno, to dovodi do slabljenja imunološkog sistema tela, gubitka pamćenja, postepenog gubitka vida i sluha, mentalne nestabilnosti, makularne degeneracije, a telo postaje sklono bolestima. 

Antioksidativna svojstva eteričnog ulja vanile neutrališu ove slobodne radikale i štite telo od oštećenja, infekcija i čak nekih oblika raka, kao što je rak prostate i rak debelog creva. Takođe popravlja oštečenost koja je već nanešeno telu i podstiče oporavak.

Afrodizijak - Jedinjenja eteričnog ulja vanile izuzetno pomažu pacijentima koji pate od impotencije, erektilne disfunkcije, frigidnosti ili gubitka libida. Ovo ulje stimuliše lučenje određenih hormona poput testosterona i estrogena koji pomažu u redovnom seksualnom ponašanju i promoviše seksualno uzbuđenje.

Antikarcinogena svojstva - U određenoj meri antikancerogenih svojstva vanilinog ulja dolazi od njegovih antioksidativnih svojstava. Slobodni radikali ili oksidanti ne samo da oštećuju tkiva, već mogu izazvati i određene vrste karcinoma, kao što su rak prostate i debelog creva. Određene komponente eteričnog ulja vanile smanjuju rast kanceroznih ćelija, čime pomažu u lečenju, sprečavanju ili usporavanju raka.

Febrifuge (Groznice) - Eterično ulje vanile može efikasno smanjiti groznicu borbom protiv infekcija. Eterično ulje sadrži komponente kao što su eugenol i vanilin hidroksibenzaldehid, koji se bore protiv infekcija. Budući da deluje i kao sedativ, takođe smanjuje upale i zapaljenja, tako da se takođe smatra antiflogističkim.

Protiv depresije - Ovo je jedna od najvećih prednosti vanile i njene arome. Vanilin hidroksibenzaldehid, komponenta eteričnog ulja vanile, je efikasan antidepresiv i odličan podizanje raspoloženja.

Sedativ - Eterično ulje vanile umiruje telo na bezbroj načina. Umiruje sve vrste zapaljenja i hiperaktivnosti u sistemima tela, uključujući respiratorne, cirkulatorne, digestivne, nervne i izlučajne sisteme. Smanjuje upale koje proizlaze iz groznice, kao i konvulzije, anksioznost, stres i preosetljivost na alergene.

Deluje opuštajuće - Ovo ulje ima opuštajuće i umirujuće efekte na mozak i živce koji pružaju olakšanje od anksioznosti, ljutnje i nemira.

Kvalitetan san - Eterično ulje vanile pomaže vam da imate dobar noćni san. To je zbog sedativa i opuštajućih osobina ovog ulja. Smanjuje krvni pritisak i ima umirujući efekat na mozak. Mala količina eteričnog ulja vanile ili ekstrakta može rešiti sve vaše probleme sa spavanjem.

Druge osobine ulja vanile - Može pomoći u regulisanju menstrualnog ciklusa aktiviranjem određenih hormona poput estrogena.

Kako koristiti eterično ulje vanile

  • Da biste opustili svoje telo i um, masirajte 10 kapi eteričnog ulja vanile na vrat, stopala, grudi i želudac. Ovo olakšava bolove u mišićima, PMS grčeve, osećanja anksioznosti i deluje kao antibakterijski agens.
  • Da biste poboljšali noćni san, pre spavanja se inhalirajte/udišite, dodavanjem 5-10 kapi ulja vanile u toplu vodu.
  • Da biste koristili eterično ulje vanile za zdravlje vaše kože lica/telo, dodajte 2-3 kapi u svakodnevnom pranju lica ili losionu/kremi/mleku za telo/lice.
  • Da biste olakšali opekotine i rane, nanesite 2-3 kapljice čistog vanilinog ulja na stradale površine.
  • Za opšte zdravlje, možete dodati 5 kapi domaćeg ili drugog čistog ulja vanile u vaš čaj ili kafu.

Eterično ulje vanile - Lekovitost Eterično ulje vanile - Lekovitost Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/09/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.