Ehinacea: Lekovitost, upotreba, neželjeni efekti i doziranje

Ehinacea - Prednosti, upotreba, neželjeni efekti i doziranje

Šta je Ehinacea i kako utiče na naše zdravlje?


Ehinacea, rudbekija, ili lat. Echinacea purpurea, jeste biljka iz porodice glavočika (Asteraceae). Osnovno obeležje ove biljke su krupne glavičaste cvasti i seme koje ima sitne zupce pa podseća na ježa (grč. echinos=jež).

Poreklom je iz Severne Amerike i ima veći broj vrsta od kojih je 9 endemičnih za to područje od kojih se plantažiraju samo dve vrste. Vrste kao što su E. purpurea, Е. palida i Е. angistifolia su najviše u upotrebi pri čemu su najbolje lekovite rezultate pokazale prve dve navedene vrste, ali se najviše koristi treća vrsta jer se i najuspešnije plantažira.

Ehinacea je veoma popularna biljka, a ljudi je često uzimaju kao pomoć u borbi protiv gripa i prehlade.
Lekovita svojstva pokazuju tri vrste ehinacee: (Echinacea purpurea, Echinacea. angustifolia and Echinacea pallida). Ove vrste sadrže u različitim odnosima: fenolkarbonske kiseline i depsidne kiseline: kafenu, hlorogensku i dikafeoilhinu kiselinu; estre kafene ivinske kiseline i ferulinske i vinske kiseline. Prisutni su i estri šećera i kafene kiseline - ehinakozidi; nezasićena, alifatična jedinjenja: amidi, izobutilamidi, polienske kiseline...

Ehinacea je dostupna u mnogim apotekama, zdravstvenim prodavnicama, zdravoj hrani, kao i u online prodavnicama, u obliku čajeva, tečnog ekstrakta, kapsula ili tableta.

Ehinacea, njena lekovitost i upotreba

Kao što smo već napomenuli, Ehinacea ima kompleksnu mešavinu aktivnih materija, za koje se govori da su antimikrobne, a za druge se veruje da utiču na imuni sistem čoveka.

Sve vrste ovog biljnog leka imaju jedinjenja koja se nazivaju fenoli. Mnoge biljke sadrže fenole, aktivne supstance koje kontrolišu aktivnost niza enzima i ćelijskih receptora, te štite biljku od infekcija i oštećenja ultraljubičastim (UV) zračenjem. Fenoli imaju antioksidativna svojstva, što može biti dobro za zdravlje ljudi.

Ehinacea takođe sadrži alkilamide ili alkamide (ne u Echinacea pallida), koji imaju uticaj na imuni sistem, kao i polisaharide, glikoproteine i derivate kofene kiseline.

Upotrebljavaju se, kako nadzemni, tako i podzemni delovi biljke. 

Delovi koji su iznad zemlje (cvet i listovi) od veće su koristi za jačanje imuniteta, na primer, jer sadrže više polisaharida. Koren, s druge strane, sadrži više eteričnih ulja.

Na našem tržištu se sada mogu naći različiti proizvodi na bazi ove biljke, ali se savetuje oprez pri njihovom korišćenju. Najbolje je da se savet potraži kod stučnih lica (farmaceuta) da bi se izbegla upotreba nedovoljno dobrih preparata i da bi doziranje bilo pravilno.

Najviše koristi za podizanje imuniteta i za poboljšanje odbrane od infekcije mikroorganizmima (virusi, bakterije). Upotrebom ehinacee se povećava nespecifični imunitet, odnosno postiže se bolja odbrambena sposobnost organizma protiv svega što bi moglo da mu naškodi.

Ehinacea - Lekovitost, upotreba, neželjeni efekti i doziranje

Za ehinaceu se smatra da deluje na povećanje odbrambene sposobnosti organizma tako što se povećava broj leukocita (bela krvna zrnca), a stimuliše se i sinteza interferona, proteina koji učestvuje u odbrani organizma od virusnih infekcija. Najbolji učinak postiže se kada se preparati od ove biljke počnu uzimati čim se primete prvi simptomi gripa ili prehlade, dakle, pre nego što se bolest razvije. Time se organizmu pomaže da se odupre infekciji. 

Ehinacea ispoljava antibakterijsko i antivirusno dejstvo. Može se primeniti i lokalno, kod rana, povreda, ujeda, uboda... jer ispoljava antibakterijsko dejstvo i ubrzava zarastanje rana stvaranjem vezivnog tkiva. Primenjuje se kod pojave infekcija ili preventivno, za stimulaciju imuniteta, pri čemu se ne preporučuje upotreba duže od 8 nedelja u kontinuitetu. Nemačka komisija E je odobrila upotrebu ekstrakta ehinacee kod prehlada i hroničnih infekcija disajnih puteva, i kod infekcija donjeg urinarnog trakta.

Za šta se sve upotrebljava Ehinacea

Danas se ehinacea široko koristi u celom svetu za čitav niz bolesti, infekcija i razna druga stanja. Ispod je lista nekih od ovih upotreba. 

 • kiselina - loša probava
 • poremećaj pažnje-hiperaktivnost (ADHD)
 • sindrom hroničnog umora
 • difterija
 • vrtoglavica
 • genitalni herpes
 • bolesti desni
 • malarija
 • migrene
 • bol
 • reumatizam
 • septikemija - infekcija krvotoka
 • infekcija streptokokom
 • sifilis
 • grip
 • tonzilitis
 • tifus
 • infekcija urinarnog trakta
 • vaginalne infekcije

Postoje mnogo studija o zdravstvenim prednostima ove biljke koje su dokazane, ali neke od navedenih nisu dovoljno ispitane, tako da se ne može sa sigurnošću utvrditi delovanje ove biljke za sve navedene zdravstvene probleme.

Ehinacea - Lekovitost, upotreba, neželjeni efekti i doziranje

Ehinacea i njen pozitivan uticaj na imuni sistem

Ehinacea je najpoznatija po blagotvornom delovanju na imuni sistem. 

Snaga ove biljke leži u njenom hemijskom sastavu, pre svega u tome što sadrži fenole. 

Brojne studije su otkrile da ova biljka može pomoći vašem imunološkom sistemu u borbi protiv infekcija i virusa, što bi vam moglo pomoći da se brže oporavite od bolesti.

To je jedan od razloga zašto se ehinacea često koristi za sprečavanje ili lečenje prehlade.

U stvari, pregledom 14 studija utvrđeno je da uzimanje ehinaceje može umanjiti rizik od razvoja prehlade za više od 50% i skratiti trajanje prehlade za jedan i po dan.

Moguće snižavanje nivoa šećera u krvi

Visoki šećer u krvi može vam povećati rizik od ozbiljnih zdravstvenih problema.

To uključuje dijabetes tipa 2, srčane bolesti i nekoliko drugih hroničnih stanja.

Ispitivanja su otkrila da biljke ehinacee mogu pomoći u snižavanju nivoa šećera u krvi.

U istraživanju, dokazano je da ekstrakt Echinacea purpurea suzbija enzime koji probavljaju ugljene hidrate. Na taj način bi se smanjila količina šećera koji ulazi u vašu krv ako se konzumira.

Druga ispitivanja otkrila su da ekstrakti ehinacee čine ćelije više osetljivim na efekte insulina aktiviranjem peroksizom proliferator aktiviranog receptora y.

Ovaj određeni receptor deluje uklanjanjem viška masnoće u krvi, što je faktor rizika za inzulinsku rezistenciju. To olakšava ćelijama da odgovore na inzulin i šećer.

Ipak, nedostaje istraživanja zasnovana na ljudima o efektima ehinacee na šećer u krvi.

Ehinacea kapi

Ovo je ujedno i najčešći preparat u upotrebi kada je ehinacea u pitanju. Oralna upotreba ove biljke smatra se najboljom, a kapi možete dodati u mleko, čaj, vodu ili u nekom voćnom soku.

Ove kapi su dosta jake, jer su koncentrovane, pa ih ne treba uzimati na prazan stomak kako ne bi oštetile želudačnu floru, tako da ih je najbolje uzimati posle obroka sa vodom, čajem, voćnim sokom (15-20 kapi).. Deci se daje manja količina kapi.

Kapi ehinacee možete uzimati i do tri puta na dan 15-20 kapi, ali ne duže od 6-8 nedelja jer može imati negativne efekte na organizam ako se predugo koristi.

Mere opreza

Stručnjaci savetuju da se ehinacea ne uzima duže od osam nedelja u kontinuitetu jer je namenjena intenzivnoj i kratkoj terapiji. Preporuka je da se kao prevencija koristi četiri do šest nedelja, najbolje u periodu kada se javljaju infekcije i prehlade. U slučaju da upala već postoji, ehinacea može se konzumira u većim dozama jednu do dve nedelje.

Zbog imunostimulativnih svojstava ne treba je primenjivati u slučaju autoimunih oboljenja kao što su sida, multipla skleroza, lupus, reumatoidni artritis, kolagenoza… Ehinaceu ne smeju da koriste deca mlađa od dve godine, trudnice i dojilje niti je preporučljivo uzimati je zajedno sa kortikosteroidima, sedativima, hipnoticima i beta-blokatorima. Pre upotrebe pročitajte uputstvo i posavetujte se sa lekarom.


Ehinacea: Lekovitost, upotreba, neželjeni efekti i doziranje Ehinacea: Lekovitost, upotreba, neželjeni efekti i doziranje Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/10/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.