13 glavnih razloga i objašnjenja zašto je Cimet začin broj 1 na svetu


Benefiti cimeta i zasto je najmocniji zacin na svetu


Cimet je moćan začin koji se medicinski koristi širom sveta hiljadama godina. I dalje se svakodnevno koristi u mnogim kulturama zbog rasprostranjenih blagodati cimeta, a da ne spominjemo njegov izrazito slatkast, ljutkast ukus i jednostavnost upotrebe u receptima.

Zanimljivo je da su istraživači otkrili da je cimet na prvom mestu od 26 najpopularnijih biljaka i začina na svetu u odnosu na nivo protektivnih antioksidanata. Takođe se može pohvaliti širokim spektrom drugih zdravstvenih koristi, uključujući antibakterijska, antifungalna i antidijabetička svojstva.

Pa zašto je cimet dobar za vas i kako ga možete dodati u ishranu? Pogledajmo bliže šta trebate znati o ovom moćnom začinu.

Šta je cimet?Pa, šta je cimet i odakle dolazi? Cimet je u stvari napravljen od vrste drveta, a jedinstveni miris, boja i ukus cimeta rezultat je masnog dela drveta iz koga raste.

U međuvremenu, zdravstvene koristi cimeta potiču od kore stabla Cinnamomum verum (ili Cinnamomum zeilanicum). Ova kora sadrži nekoliko posebnih jedinjenja koja su odgovorna za mnoga svojstva koja pospešuju zdravlje, uključujući cinamaldehid, cimetnu kiselinu i cimet.

Istraživači su zaključili da se zdravstvene koristi od cimeta mogu dobiti u obliku njegove čiste kore, esencijalnih ulja, u obliku mlevenog začina (prah kore) ili u obliku ekstrakta kada su izolovana njegova posebna fenolna jedinjenja, flavonoidi i antioksidanti. Ova jedinjenja čine cimet jednim od najkorisnijih začina na zemlji, dajući mu antioksidantno, anti-upalno, anti-dijabetičko, antimikrobno sredstvo za jačanje imuniteta i potencijalne sposobnosti sprečavanja raka i srčanih bolesti.

Vrste cimetaDrvo cimeta uzgaja se širom svijeta, a do sada je identifikovano oko 250 vrsta cimeta.

Međutim, postoje dve glavne vrste začina cimeta koji se danas koriste: cejlonski cimet, koji se ponekad označava "pravim" cimetom, i Cassia cimet, koji je široko dostupan i uobičajeno korišćen. Svaki od njih ima primetljiv začinski ukus i miris, što je posledica prisustva cinomaldehida, a obe vrste sadrže i brojne zdravstvene koristi, ali cejlonski cimet u prahu se smatra snažnijim.

Pored ove dve uobičajene vrste cimeta, neke druge dostupne sorte uključuju:

Indonezijski cimet
Vijetnamski cimet
Indijski cimet
Malabar cimet

Nutritivne vrednosti cimeta

Njegova antioksidativna svojstva su ono što je posebno korisno uključiti u vašu ishranu. Samo pola kafene kašike cimeta dnevno može imati pozitivne efekte na nivo šećera u krvi, holesterol, varenje, imunitet i još mnogo toga. Međutim, jače doze su takođe izuzetno korisne za poboljšanje rizika od srčanih bolesti i smanjenje rizika od dijabetesa, raka i neurodegenerativnih bolesti.

Cimet takođe obezbeđuje širok spektar važnih hranljivih materija i posebno je bogat vlaknima i manganom, kao i nekoliko drugih vitamina i minerala.

Jedna kašika mlevenog cimeta sadrži otprilike (3g):


  • 19 kalorija
  • 6,2 grama ugljenih hidrata
  • 0,3 grama proteina
  • 0,1 grama masti
  • 4,1 grama dijetalnih vlakana
  • 1,4 miligrama mangana 
  • 77,7 miligrama kalcijuma 
  • 0,6 miligrama gvožđa 
  • 2,4 mikrograma vitamina K 


Pored gore navedenih hranljivih materija, svaka porcija cimeta sadrži i malu količinu vitamina E, niacina, vitamina B6, magnezijuma, kalijuma, cinka i bakra.

Top 13 prednosti cimeta


1. Visok sadržaj antioksidansa

Cimet je prepun raznih zaštitnih antioksidanata koji smanjuju oštećenja slobodnih radikala i usporavaju proces starenja. U stvari, istraživači su identifikovali najmanje 41 različita zaštitna jedinjenja pronađena u cimetu do danas.

Prema ORAC skali, koja se koristi za merenje koncentracije antioksidanata u različitim namirnicama, cimet se nalazi na 7. mestu svih namirnica, bilja i začina. U studiji koja je upoređivala antioksidacijsku aktivnost 26 začina, cimet je proglašen za pobednika i pokazao se da je viši u antioksidansima od ostalih mnogih biljaka i začina, uključujući beli luk, timijan, ruzmarin i origano.

Korist cimeta po naše zdravlje pripisuje se njegovom sadržaju nekoliko specifičnih vrsta antioksidanata, uključujući polifenole, fenolnu kiselinu i flavonoide. Ova jedinjenja deluju u borbi protiv oksidativnog stresa u telu i pomažu u prevenciji hroničnih bolesti.

Različiti antioksidanti prisutni u cimetu pomažu u neutralizaciji štetnih slobodnih radikala u telu i sprečavaju oksidativni stres. Takođe može pomoći u ograničavanju nakupljanja azotnog oksida u krvi i sprečavanju peroksidacije masti, što oboje može povećati rizik od poremećaja mozga, raka, srčanih bolesti i drugih hroničnih stanja.

2. Ublažava upalu

Antioksidanti u cimetu mogu pomoći u ublažavanju upale, što može pomoći u smanjenju rizika od srčanih bolesti, raka, pada kognitivnih funkcija i još mnogo toga. Istraživači su identifikovali mnogo različitih vrsta flavonoida u cimetu, a svi su visoko efikasni u borbi protiv opasnih nivoa upale po telu.

Pošto cimet smanjuje oticanje i sprečava upalu, takođe može biti koristan u lečenju bolova, a ispitivanja pokazuju da cimet pomaže u smanjenju bolova u mišićima, smanjuje menstrualni bol, umanjuje jačinu alergijskih reakcija i takođe pomaže u ublažavanju ostalih simptoma bolova povezanih sa starenjem.

3. Štiti zdravlje srca

Studije pokazuju da je jedna od glavnih prednosti za zdravlje jeste njegova sposobnost da poboljša zdravlje srca. U stvari, pokazalo se da cimet smanjuje nekoliko najčešćih faktora rizika za srčane bolesti, uključujući visok nivo holesterola, visok nivo triglicerida i visok krvni pritisak da bi vaše zdravlje bilo zdravo i snažno. Pokazalo se da cimet takođe smanjuje visoki krvni pritisak, što je još jedan faktor rizika za srčane bolesti ili moždani udar.

Istraživanja takođe pokazuju da je cimet koristan koagulant krvi i može zaustaviti višak krvarenja. Cimet takođe povećava cirkulaciju i podstiče obnavljanje tkiva, što može biti posebno korisno za obnavljanje srčanog tkiva kako bi se pomoglo u borbi protiv srčanih udara, srčanih bolesti i moždanog udara.

4. Stabilizuje šećer u krvi

Cimet je poznat po antidijabetičkim efektima, zbog čega se smatra jednom od najboljih namirnica za dijabetičare. Može da snizi nivo šećera u krvi i poboljša osetljivost na hormon inzulin, koji pomaže prenosu šećera iz krvotoka u tkiva kako bi nivo šećera u krvi bio uravnotežen.

Cimet protiv dijabetesa može pomoći u blokiranju aktivnosti nekoliko probavnih enzima kako bi se usporila apsorpcija šećera u krvotoku nakon obroka sa velikim unosom ugljenih hidrata. Zbog toga su mnoga istraživanja pokazala da osobe obolele od dijabetesa tipa 2 mogu da dožive značajne pozitivne efekte na markere šećera u krvi dodavanjem ekstrakta cimeta.


5. Čuva funkciju mozga

S obzirom da je cimet bogat antioksidansima, istraživanja pokazuju da može pojačati funkciju mozga i pomoći u odbrani od razvoja neuroloških poremećaja kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest.

Iako nedostaju studije na ljudima, pojedine studije pokazuju da cimet pomaže u blokiranju nakupljanja određenog proteina u mozgu kako bi se smanjio rizik od Alzheimerove bolesti. Takođe je pokazano da štiti neurone od oksidativnog stresa kako bi umanjio rizik od upale i oštećenja ćelija na životinjskim modelima, što može pomoći u očuvanju moždane funkcije i sprečavanju opadanja kognitivnih funkcija.

6. Može pomoći u smanjenju rizika od raka

Zbog svojih antioksidativnih sposobnosti, cimet može zaštititi od oštećenja DNK, mutacije ćelija i raka karcinoma. Studije su otkrile da zdravstvene koristi cimeta potiču od jedinjenja zvanog cinnamaldehid, koji može sprečiti rast tumora i zaštititi DNK od oštećenja, a istovremeno uništava ćelije raka.

Ovo se naročito odnosi na debelo crevo; studije pokazuju da cimet može poboljšati zdravlje debelog creva, što može umanjiti rizik od raka debelog creva. Cimet se sada ispituje kao prirodna hrana koja se bori protiv raka zbog snažnih antioksidativnih sposobnosti i može biti koristan dodatak onima koji imaju veći rizik od raka.

7. Bori se protiv infekcija i virusa

Postoje mnoge potencijalne koristi cimeta kada je u pitanju odbrana organizma od bolesti. Cimet sadrži prirodna antimikrobna, antibiotska, antifungalna i antivirusna svojstva, a njegova esencijalna ulja sadrže i moćna jedinjenja za jačanje imunološkog sistema.

Iz tog razloga, cimet se koristi u mnogim kulturama da bi prirodno pomogao u borbi protiv štetnih infekcija i virusa. Cimet, posebno, takođe može zaštititi od bakterijskih infekcija, koje mogu izazvati stanja poput prehlade, strep grla i upale pluća.

8. Odličan za oralnu higijenu

Istraživanja pokazuju da je cimet odličan za oralnu higijenu i može zaštititi od određenih sojeva bakterija koji izazivaju loš zadah, propadanje zuba, šupljine i infekcije usne duplje. Pokazalo se da esencijalna ulja cimeta imaju snažna antibakterijska svojstva i mogu se koristiti za prirodnu borbu sa bakterijama u ustima, delujući kao prirodno sredstvo za ispiranje usta.

Slično kao pepermint, jedna od zdravstvenih prednosti cimeta je i to što se zbog svog osvežavajućeg ukusa može koristiti i kao prirodno sredstvo za aromatizaciju u žvakaćim gumama. Pošto uklanja oralne bakterije, cimet ima sposobnost borbe protiv lošeg zadaha bez dodavanja hemikalija u telo. Zbog toga se cimet takođe tradicionalno koristi kao prašak za zube i prirodni lek za zubobolje, zubne probleme i čireve na ustima.

9. Sprečava kandidaturu

Snažna antifungalna svojstva cimeta mogu biti efikasna u lečenju i sprečavanju rasta Candida u digestivnom traktu. Pokazano je da cimet smanjuje količine opasne Candida albicans.

Druga zdravstvena korist cimeta je da pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi; dijeta bogata rafiniranim ugljenim hidratima može povećati količinu šećera u probavnom traktu i može biti povezana sa povećanim rizikom od Candide.

10. Zdravija koža

Potencijalne koristi cimeta za kožu su ukorenjene u njegovim antibiotskim i antimikrobnim svojstvima koja mogu pomoći u zaštiti kože od iritacije, osipa, alergijskih reakcija i infekcija. Primena eteričnog ulja cimeta direktno na kožu može biti od koristi za smanjenje upale, oteklina, bolova i crvenila.

Na primer kombinacija cimeta i meda - upotreba zajedno može još više ojačati zdravlje kože i može biti korisna za akne i kožne alergije.

11. Zasladite recepte bez šećera

Zbog prirodno slatkog ukusa, dodavanje cimeta hrani i raznim receptima može vam pomoći da smanjite količinu šećera koju inače koristite, smanjujući glikemijsko opterećenje vašeg obroka. Cimet već ima antidijabetičke efekte koji usporavaju apsorpciju šećera i mogu pomoći suzbijanju žudnje stabilizacijom šećera u krvi, ali upotreba cimeta za njegov prirodno slatki ukus još je jedna dodatna prednost koja može pojačati kontrolu šećera u krvi.

Cimet ne sadrži u sebi šećer i minimalne kalorije, ali sadrži mnogo hranljivih sastojaka, što ga čini izuzetno zdravim dodatkom mnogim obrocima. Pokušajte da koristite cimet u kafi, čaju, pecivima, jogurtu, voću ili u zobenim kašicama umesto dodavanja dodatnog šećera. Ovo vam može pomoći da smanjite unos šećera i smanjite dodatne kalorije kako biste pomogli sebi u gubljenju kilograma i borbi protiv kandide, dijabetesa i niske energije.

12. Deluje kao prirodni konzervans

Jedna od manje poznatih prednosti cimeta u prahu je ta što se može koristiti za očuvanje hrane. Pošto cimet ima antibakterijske sposobnosti i deluje kao antioksidant, može se koristiti kao konzervans u mnogim namirnicama bez potrebe za štetnim hemikalijama ili veštačkim sastojcima.

Nedavno istraživanje izvestilo je da kada je pektin iz voća premazan ekstraktom lista cimeta, on daje visoke antioksidativne i antibakterijske aktivnosti i duže ostaje svež. Cimet takođe poseduje antitrosinazne aktivnosti, koje mogu biti korisne u očuvanju boje boje voća.

11. Umanjuje simptome alergije

Oni koji imaju alergije mogu pronaći olakšanje zahvaljujući mnoštvu korisnih jedinjenja upakovanih u cimet. U stvari, cimet može pomoći u borbi protiv uobičajenih simptoma alergije jer je dokazano da smanjuje upalu i bori se protiv histaminskih reakcija.

Možeš li biti previše cimeta? Mogući neželjeni efekti cimeta i predostrožnosti

Kada se koristi umereno, cimet je uglavnom siguran i može se konzumirati uz minimalan rizik od neželjenih efekata. Visoke količine cimeta - a naročito cassia cimeta - mogu izazvati nekoliko štetnih simptoma. To je zbog prisustva jedinjenja zvanog kumarin, za koje je dokazano da u velikim količinama oštećuje jetru.

Dok cejlonski cimet sadrži samo količine u tragovima, cassia cimet ima mnogo veći sadržaj kumarina. Prekomerna konzumacija kumarina koja se nalazi u cimetu cassia takođe je povezana sa drugim zdravstvenim problemima, uključujući povećan rizik od razvoja raka.

Zbog svojih antidijabetičkih svojstava, cimet takođe može doprineti niskom nivou šećera u krvi, posebno ako već uzimate lekove za snižavanje šećera u krvi. Konzumiranje cimeta takođe je povezano sa problemima disanja i čirevima na ustima kod nekih ljudi.

Nije poznato da cimet izaziva negativne reakcije ili alergije, posebno ako se koristi u malim količinama. Ponekad, kada uzimate dodatke ekstrakte cimeta ili koristite eterično ulje cimeta, moguće je uzeti previše, što može uticati na druge lekove i medicinska stanja.

Cimet može postati nebezbedan ako uzimate previše dodataka cimeta, posebno ako ste trudni ili dojite, imate dijabetes, imate bolest jetre ili ste nedavno imali operaciju. Uvek proverite da li ste pročitali preporučenu dozu ekstrakta cimeta i drugih biljnih ekstrakata i ne konzumirajte više nego što je preporučeno, a da prethodno ne razgovarate sa lekarom kako biste izbegli komplikacije.

Pored toga, ako koristite esencijalno ulje cimeta, trebali biste da isprobate na mali deo kože kako biste prvo proverili da li ima iritacije i alergijske reakcije pre upotrebe većih količina kako biste sprečili negativne neželjene efekte ili alergijske reakcije.

Uz to, mnogi se često pitaju: je li cimet loš za pse? Iako cimet nije toksičan za vaše dlakave prijatelje, najbolje je da se držite cejlonskog cimeta kako biste umanjili količine kumarina i održavali unos umereno da sprečite negativne neželjene efekte.
13 glavnih razloga i objašnjenja zašto je Cimet začin broj 1 na svetu 13 glavnih razloga i objašnjenja zašto je Cimet začin broj 1 na svetu Reviewed by Ricinusovo ulje on 3/14/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.