Propolis: Prednosti i upotreba propolisa


Prednosti i upotreba propolisa za zdravlje

Šta je propolis? Kako se koristi? Šta sve leči?


Verovatno ste upoznati sa medom i možda ste čak i ljubitelj pčelinjeg polena ili matične mleči, ali znate li drugi sastojak koji potiče od pčela za koji se zna da ima neverovatna zdravstvena svojstva? Svi ovi proizvodi se koriste u apiterapijama. Govorimo o pčelinjem propolisu, koji se takođe naziva "pčelinjim lepkom". Šta je propolis? To je prirodna smeša sa voskom koju pčele proizvode iz nekoliko stvari, uključujući supstance koje sakupljaju iz biljaka i drveća.

Pčele učvršćuju propolisom saće i zatvaraju pukotine. Ima dezinfekcionu ulogu voštanih ćelija i celog pčelinjeg staništa. Propolis sadrži lako ispariva eterična ulja, koja imaju jasna izražena antimikrobna dejstva.

Po izgledu, propolis je smolasta materija žuto-zelene do tamno crvene boje; ako se duže čuva, postaje tamniji, i pod uticajem sunca gubi elastičnost, ima karakterističan smolast miris i gorak ukus, a po strukturi je gust i homogen.

Ova istinski terapeutska supstanca ne samo da štiti košnice od uljeza, već može i odbiti i lečiti sve vrste neželjenih zdravstvenih stanja. Pčelinji propolis zapravo se medicinski koristi od ljudi. Ovo nije iznenađujuće kada znate da korist od pčelinjeg propolisa uključuje antimikrobna, antioksidativna, protiv čira i anti-tumorska svojstva. Pogledajmo zašto bi propolis mogao biti vaš sledeći pčelinji proizvod po izboru.

Lekovita jedinjenja u propolisuPropolis je sa pravom nazvan "prirodni antibiotik". Kada su naučnici pobliže pogledali tačan hemijski sastav propolisa, otkrili su da on u stvari sadrži preko 300 prirodnih jedinjenja. Većina ovih jedinjenja su oblici polifenola. Polifenoli su antioksidanti koji se bore protiv bolesti i oštećenja u telu.

Uključujući aminokiseline, kumarine, fenolne aldehide, polifenole, sekiterpene kinine i steroide. Uopšteno, sirovi propolis se sastoji od otprilike 50% smole, 30% voska, 10% esencijalnih ulja, 5% polena i 5% različitih organskih spojeva.

Zanimljivost kod propolisa, koji važi i za med, jeste da će njegov sastav uvek varirati u zavisnosti od tačnog vremena sakupljanja, lokacije sakupljanja i biljnih izvora.

U slučaju da mislite da je pčelinji propolis nova zdravstvena ludnica, želimo da vam kažemo da se upotreba ovog pčelinjeg proizvoda datira još od vremena Aristotela. Stari Egipćani su takođe bili poznati po koriščenju propolisa u procesu mumifikacije, dok su ga stari Grci i Asirci voleli zbog njegovih sposobnosti zaceljenja rana i tumora.

Nauka i lično iskustvo i dalje pokazuju da pčelinji propolis i danas ostaje neverovatno lekovita supstanca. Pogledajmo neke posebne prednosti propolisa.

Zdravstveni benefiti propolisa


Zdravstveni benefiti propolisa

1. Pomaže u borbi protiv raka

Jedna od mojih najdražih prednosti pčelinjeg propolisa je ta što se čini da poseduje anti-tumorska i antikancerogena svojstva. Trenutno postoji preko 300 naučnih studija i članaka koji se fokusiraju na lečenje propolisom o raznih bolesti i raka. Dva polifenola propolisa deluju kao najmoćnija anti-tumorska sredstva. To su fenetil esteri kafeinske kiseline iz propolisa topola i Artepillin C.

Naučnici veruju da je propolis sposoban da spreči razvoj raka i u životinjskim i u ljudskim ćelijama. To je verovatno rezultat njegove sposobnosti da inhibira sintezu DNK u ćelijama tumora, kao i njegove sposobnosti da indukuje apoptozu (programirana ćelijska smrt) tumorskih ćelija..

2. Lečenje rana Propolisom

Propolis ima posebno jedinjenje koje se naziva pinocembrin, flavonoid koji deluju kao antigljivično. Ova protivupalna i antimikrobna svojstva čine propolis korisnim u zarastanju rana. Jedno istraživanje je otkrilo da propolis može pomoći ljudima koji su imali traumatične opekotine da brže zarastu tako što podstiču brži rast novih zdravih ćelija.

Druga studija je Pouzdani izvor i otkrila je da je alkoholni ekstrakt propolisa efikasniji od steroidne kreme u smanjenju mastocita.

3. Leči simptome Candide

Candida ili kandidijaza je infekcija koju izaziva Candida Albicans. Ovo je najčešća vrsta infekcije koja se nalazi u ustima, intestinalnom traktu i vagini, a može uticati i na kožu i na druge sluzokože. Ako imuni sistem funkcioniše optimalno, ova vrsta infekcije retko je ozbiljna. Međutim, ako imuni sistem ne funkcioniše pravilno, infekcija kandidom može migrirati na druga područja tela, uključujući krv i membrane oko srca ili mozga.

Studije su otkrile da je ekstrakt propolisa blokirao oralnu kandidijazu kod 12 pacijenata sa upalom i kandidijazom povezanom sa protezom.
Druga istraživanja objavljena 2011. otkrila su da je propolis pčelinji proizvod sa najvećim antifungalnim delovanjem, što pokazuje i njegov uticaj na 40 razlicitih gljivičnih infekcija, uključujući Candida Albicans. Ostali testirani pčelinji proizvodi uključuju i med, pčelinji polen i matični mleč.

Zračna i rendgenska oštećenja

Propolis je poznat i kao jako antiradijaciono sredstvo. Pomaže kod oporavka osoba koje su izložene zračnim i rendgenskim uticajima. Koristi se i kao preventivna mera protiv pojave nekih vrsta tumora (rak dojke, i dr). Dokazano je da ublažava bolove prilikom izgaranja i štiti kožu od upala.

Slab imunitet

Propolis ima veoma izražen antimikrobni i antivirusni efekat. Zahvaljujući svojim sastojcima, on stimuliše prirodni imunitet i obezbeđuje maksimalnu zaštitu organizma u rizičnim periodima. Povećava hematopoezu i stvaranje antitela, a sa druge strane zaustavlja stvaranje različitih vrsta bakterija i virusa.

Upale

Propolis ima jako analgetičko i antiupalno delovanje. Ubrzava regenerisanje ćelija i smanjuje bolove. Poboljšava rad respiratornog sistema. Olakšava teškoće prilikom upale grla, a pomaže i kod bolova u zubima, upale desni i usne duplje. Ima informacija o tome, da propolis ispoljavanjem svojih antimikrobskih svojstava sprečava pojavu karijesa.

Ako želite da uzimate pčelinji propolis interno, imate puno mogućnosti, uključujući tečni ekstrakt, kapsule, tablete ili prašak. Ako vam je zabrinutost za zdravlje u ustima, poput bolova u grlu, odličan je sprej od propolisa. Ako želite da koristite propolis spolja ili lokalno, možete kupiti propolis kremu ili gel od propolisa.

Ovo su neki specifični i proučavani načini na koji se može koristiti pčelinji propolis:

Kašalj i ostali problemi sa grlom: Pomešati 20 grama isitnjenog propolisa i 80 grama 96%-tnog alkohola (kupiti u apoteci), držati na tamnom (i hladnom) mestu. Zatim procediti kroz dvostruku gazu, pa po 20 kapi, u mleku ili čaju kamilice, uzimati tri puta dnevno, pola sata pre jela. Istovremeno kanuti 20 kapi u topao čaj od kamilice, šolju poklopiti, a zatim udisati paru 10 do 15 minuta (odrasli) i 4 do 5 minuta (deca).
Upala sluzokože vagine: U slučaju upale sluzokože vagine prouzrokovane trihomonasom primeniti 5-15%-tni rastvor propolisa (lokalno), ili uzimati tablete sa 30% propolisa.
Reumatoidni artritis: Koristiti propolis u koncentraciji do 0,05%.
Čir na želucu: U slučaju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu, kao dodatnu terapiju onoj koju je prepisao lekar, koristiti Propolis kapsule ili Propolis kapi 10%.

U kojim slučajevima se ne sme koristiti propolis?
Kod postojanja alergije na pčele ili pčelinje proizvode.

Koja neželjena dejstva mogu da se jave pri primeni propolisa?
Propolis može dovesti do pojave alergijskih reakcija, a osobe alergične na druge pčelinje proizvode su sklonije pojavi alergije na propolis. Lokalno primenjen propolis može dovesti do kontaktnog dermatitisa.


Propolis: Prednosti i upotreba propolisa Propolis: Prednosti i upotreba propolisa Reviewed by Ricinusovo ulje on 3/15/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.