Brokoli protiv karfiola: Ko je zdraviji?


Brokoli protiv karfiola - Ko je zdraviji?

Brokoli i karfiol su dva, pa nalik skoro identicna povrća koja se često upoređuju, glavna fizicka razlika im je boja, gde brokoli ima zelenu boju, a karfiol belu,dok im je struktura nalik krošnji drveta koje se granaju iz jestivog stabla

Ne samo što pripadaju istoj biljci, već imaju i nekoliko sličnosti u pogledu sastava, ishrane i zdravstvenih koristi.

Međutim, postoji nekoliko zapaženih razlika.

Nutritivne razlike

Mnogi doktori i nutricionisti se slažu oko činjenice da je povrće poput brokolija i karfiola  izuzetno važno u ishrani zbog visoke nutritivnosti.

Brokoli i karfiol sadrže vrlo malo kalorija, ali se preplavljuju raznim i važnim vitaminima i mineralima.

- Brokoli ima i dosta veliku količinu proteina, za razliku od ostatka povrća.
- Karfiol je bogat vitaminima C i L, kalcijumom, folnom kiselinom, kalijumom i vlaknima. Takođe sadrži i fitonutrijente koji jačaju imunitet, imaju anti-age dejstvo i bore se protiv raka.

Naročito su bogati vlaknima, važnim hranljivim materijama koje podržavaju pravilnost probave, kontrolu šećera u krvi i zdravlje srca.

Svaka od ovih biljčica takođe sadrži dobru količinu vitamina C koji učestvuje u formiranju i jačanju kostiju, imunoj funkciji i zaceljivanju rana.

Pored toga, bogati su i nekoliko drugih mikrohranjivih sastojaka, uključujući folat, kalijum, bakar i mangan.

Iako postoji mnogo nutritivnih sličnosti između dva povrća, postoji i nekoliko razlika.


Brokoli protiv karfiola - Ko je zdraviji?

Na primer, brokoli sadrži veću količinu vitamina C i K, dok karfiol nudi nešto više pantotenske kiseline i vitamina B-6.

Uprkos ovim minimalnim razlikama, oboje mogu biti hranjivi dodatak zdravoj, dobro izbalansiraoj ishrani.

Antioksidanti

Brokoli i karfiol su prepuni antioksidansima, jedinjenja koja mogu smanjiti oštećenje ćelija, smanjiti upalu i zaštititi od hroničnih bolesti.

Na primer, sulforafan i indol-3-karbinol su dva antioksidanata bogata sumporom, koja se obično nalaze u povrću poput karfiola i brokolija.

Brokoli sadrži visoko lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju.

Prevencija raka

Brokoli i karfiol sadrže svaku koncentriranu količinu antioksidanata, što potencijalno može pomoći u zaštiti od određenih vrsta karcinoma.

U stvari, neka istraživanja sugerišu da bi redovan unos ovog povrća poput brokolija i karfiola mogao biti povezan sa manjim rizikom od određenih vrsta karcinoma.

Na primer, studije i ispitivanja na 1.950 žena otkrile su da je jedenje više ove vrste povrća povezano sa značajno nižim rizikom od razvoja karcinoma jajnika.

Takođe povezano sa nižim rizikom od raka želuca, dojke, debelog creva, pluća i prostate.

Čuvaju srce

Neka istraživanja pokazuju da dodavanje nekoliko porcija brokolija ili karfiola u vašu ishranu može poboljšati zdravlje srca.


To je zato što oba povrća sadrže zavidne količine vlakana, esencijalnog hranjivog sastojka koji može smanjiti nivo holesterola i krvni pritisk - oba su faktori rizika za bolesti srca.

Korišćenje

Brokoli protiv karfiola - Ko je zdraviji?

Brokoli i karfiol mogu se uvrstiti u različite recepte.

Brokoli se može jesti sirov ili kuvan, na pari, pohovan, pečen na roštilju ili pečen u rerni kako bi se poboljšao ukus.

Posebno je dobar u salatama, pomfritima, raznim prilozima, čorbama...

Brokoli se može upariti i sa jelima poput hummusa, prelivima za salatu, itd...

Karfiol se takođe može jesti ili pečen, baren, pohovan, ili u nekom sosu, a dodaje se u mnoga različita jela i u raznim čorbama.

Ko je zdraviji?

Postoji nekoliko manjih razlika između brokolija i karfiola, posebno u pogledu njihovih zdravstvenih koristi i specifičnih hranljivih sastojaka i antioksidanata koje oni mogu ponuditi.

Međutim, i brokoli i karfiol mogu biti hranjiv i ukusan dodatak zdravoj, sveobuhvatnoj ishrani.

Najbolje je da uživate u mixu porcija brokolija i karfiola nekoliko puta nedeljno, zajedno sa ostalim povrćima i hranljivim sastojcima poput spanaća, špargle, kupusa i tikvica.


Svako povrće nudi drugačiji sastav vitamina, minerala i zdravstvenih koristi, tako da kada ih ukombinujete i pomešate, vaš obrok će biti veoma zdrav i upotpunjen nutrijentima.
Brokoli protiv karfiola: Ko je zdraviji? Brokoli protiv karfiola: Ko je zdraviji? Reviewed by Ricinusovo ulje on 3/14/2020 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.