Ulje kamilice – Lekovitost - upotreba za lice, kosu i zdravlje

Ulje kamilice


Ulje iz kamilice je izvučeno iz cveta biljke kamilice,  vrlo je popularna cvetna biljka. Postoje dve vrste kamilice, rimska kamilica, koja je naučno poznata kao Anthemis nobilis i nemačka kamilica, čije je naučno ime Matricaria chamomilla. Eterična ulja i jedne i druge vrste vrlo su slična po delovanju, uz neke blage nijanse u pogledu primene.

Rimsko ulje akmilice sastoji se od alfa pinena, beta pinena, kampfena, kariofilena, sabinena, mirrena, gama-terpinena, pinokarvona, farsenola, cineola, propil-angelata i butil-angelata. Nemačko ulje kamilice, s druge strane, sastoji se od azulena (takođe nazvanog chamazulene), alfa bisabolola, bisabolol-oksida-A i B i bisabolen oksida-A.

Ulje kamilice – Lekovitost - upotreba za lice, kosu i zdravlje

Eterična ulja i jedne i druge vrste vrlo su slična po delovanju, uz neke blage nijanse u pogledu primene.  

Među najboljim su sredstvima za poboljšavanje ukupnog zdravstvenog stanja.  

Njemačka kamilica je moćno protivupalno sredstvo, zahvaljujući azulenu.


Lekovitost ulja kamilice

U nastavku ćemo pisati o prednostima eteričnog ulja od kamilice za kožu, zdravlje i kosu:

Koristi ulja kamilice za kožu

Odlično za akne i ekcem

Samo nekoliko kapi ovog ulja na bolne krajeve akni će rešiti problem. Vaše upale i crvenilo nestaju zajedno sa ožiljcima. Mešanjem ulja kamilice i ulja žutog noćurka (jagorčevina) dobijate smesu koja je vrlo efektna kod ekcema, upale i akni.

Uklanja iritacije i ožiljke na koži

Pomešajte 3-4 kapi ulja Rimske kamilice sa kokosovim uljem i nanesite na kritična mesta. Ovo će smiriti bilo kakvu vrstu iritacije koju koža može doživeti. Pored hidratacije kože, takođe joj daje i sjaj. Odlično je u lečenju blagih opekotina od sunca.

Čini kožu mlađom , hidriranom i elastičnom

Oslobodite se velikih i tamnih krugova koji ugrožavaju lepotu vaših očiju redovnom primenom ovog eteričnog ulja. Sprečava i leči oštećenja vaše kože, izbacuje toksine iz nje, regeneriše i jača vašu kožu, pa tako vašu kožu održava mladom, hidriranom i elastičnom.

Prednosti ulja od kamilice za kosu

Ulje kamilice – Lekovitost - upotreba za lice, kosu i zdravlje

Daje vašoj kosi prirodnu boju i sjaj

Dodavanjem nekoliko kapi ulja kamilice u mešavinu Kana za kosu dobijate smesu koja je idealna za prirodni sjaj i boju kose. 

Kana je naziv za farbu koja se dobija iz biljke Lawsonia inermis. Njeno lišće se suši, melje i pretvara u prah i kao takvo koristi za farbanje kose ili za privremene tetovaže na telu.

Za to vam je potreban prah kane i tečnost u kojoj će se ona rastvoriti. To može biti obična voda, ali ako želite bolje efekte, onda možete iskombinovati i neke hranjivije sastojke i napraviti pravu masku za kosu. Tako se umesto vode često dodaje limunov sok ili jaje, a može i neko hranjivo ulje za kosu. Ricinusovo ulje i kana za kosu su dobitna kombinacija za rast kose.

Možete naneti nekoliko kapi ulja kamilice direktno na češalj i tako dodati sjaj vašoj kosi.

Prirodno sredstvo protiv peruti

Kamilica je efektivno prirodno rešenje za uklanjanje peruti. Pored toga, takođe umiruje iritiranu kožu glave. Ono hidrira skalp i tako ublažava iritaciju i svrab.

Hidrira i omekšava vašu kosu

Ulje kamilice se visoko kvalifikuje kao vrhunsko ulje za negovanje kose i glave. Efikasan je na suvoj i krhkoj kosi. Ono zadržava nivo vlage i jača kosu iznutra, čineći kosu mekanom i jakom.


Benefiti ulja kamilice za zdravlje


Prirodni antidepresiv

Mirisna slatka aroma ovog ulja smiruje vas i pomaže vam da se opustite i podiže vam raspoloženje. Poznata po svojstvima za smirivanje, rimska varijanta je korišćena tokom prenatalnih masaža kako bi se pomoglo trudnicama da se opuste.

Analgetski

Poznata su i analgetička svojstva, jer efikasno smanjuje bolove u mišićima i zglobovima, takođe i kod glavobolje, sinusa, zubobolje i povreda kostiju. Drže nerve i nervni sistem u stanju dobrog zdravlja i omogućavaju pravilno funkcionisanje. Smiruju gotovo sve nervne poremećaje ili hiper – reakcije koje dovode do grčeva, nervoza ili gubitka kontrole nad udovima.

Antireumatski

Deluju antireumatski jer stimulišu cirkulaciju (leče nefunkcionalnost sistema krvotoka) i detoksikaciju krvi od toksina kao što su mokraćne kiseline, čime se leče bolesti kao što su reumatizam i artritis izazvane usled nepravilne cirkulacije i akumulacije mokraćne kiseline.

Stomačne tegobe

Utiču na izlučivanje probavnih sokova u želucu i olakšavaju probavu. Povećavaju izlučivanje hlorovodonične kiseline, žuči i enzima u želucu, podstičući varenje. Takođe, obezbeđuju dobro zdravlje jetre.

Benefiti kod žena

Veoma je efikasno kod ženskih problema, za ublažavanje PMS - a, u lečenju bolnih i neredovnih menstruacija, ali i u menopauzi.

Ulje kamilice – Lekovitost - upotreba za lice, kosu i zdravlje Ulje kamilice – Lekovitost - upotreba za lice, kosu i zdravlje Reviewed by Ricinusovo ulje on 12/15/2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.