Ulje Avokada - Neverovatni benefiti za zdravlje i lepotu


Za većinu ljudi nije nikakva tajna da avokado jedna od najzdravijih namirnica. Konzumacija jednog avokada nedeljno je odlično za vaše zdravlje kože, poboljšava funkciju cirkulacije i pomaže hormonima da ostanu u ravnoteži. Avokado se čak nalazi u top 10 namirnica koje vam mogu pomoći u skidanju kilaže u kombinaciji sa zdravom ishranom i redovnim vežbanjem.

Ulje Avokada - Neverovatni benefiti za zdravlje i lepotu

Avokado ima najveći udeo belančevina među voćem, bogat je izvor vitamina E i kalijuma, u dovoljnim količinama sadrži i vitamin C, vitamin B6 i lutein. Kao i maslinovo ulje, avokado ima visok udeo jednostruko nezasićenih masnih kiselina za koje se smatra da smanjuju nivo holesterola u krvi. Energetska vrednost u 100g svežeg avokada iznosi 160 kcal. Od toga sadrži 2% proteina, 14,6% masti i 8,5% ugljenih hidrata, od kojih 6,7g dijetalnih vlakana i 0,6g šećera.

Bogat izvor Oleinske kiseline

Većina esencijalnih masnih kiselina pronađenih u avokadovom ulju mononezasicena oleinska kiselina, Omega - 9 EFA. Poznato je da oleinska kiselina ima nekoliko pozitivnih efekata u celom telu, uključujući smanjenje rizika od nekih karcinoma, sprečavanje pojava oštećenja određenih autoimunih bolesti, ubrzano obnavljanje ćelija, zarastanje rana, pomoć telu pri odbijanju i uklanjanju mikrobnih infekcija, kao i smanjenje unutrašnjih i spoljašnjih upala.

Pored toga, oleinska kiselina je veoma otporna na oksidaciju, sto znači da se ulje avokada neće iskvariti ili izgubiti svoja bitna svojstva kao što je to moguće kod nekih drugih ulja ako se čuvaju u dužem vremenskom periodu. Zbog svoje stabilnosti, ulje avokada se može koristiti i za kuvanje na visokim temperaturama bez rušenja ili gubitka nekih svojih zdravstvenih prednosti (za razliku od ostalih ulja).

Održava vaše srce zdravim

Ulje Avokada ima neuobicajeno visoku koncentraciju beta-sitosterola.

Fitosteroli, tj. biljni steroli su grupa jedinjenja slicnih holesterolu, a na nivou celijskih struktura predstavljaju i njegov funkcionalni pandan. Dakle, sto je holesterol za nase celije( strukturni element celijske membrane) to su fitosteroli za biljne celije. 

Pošto je ulje avokada antiinflamatorno, može pomoći da spreči oštećenja arterijskih zidova, što zauzvrat smanjuje rizik od srčanih bolesti. Takođe reguliše krvni pritisak.

Dobar izvor vitamina E

Ulje avokada svrstano je među prvih pet namirnica sa visokom količinom vitamina E. Ovaj vitamin poznat je po poboljšanju zdravlja kože i očiju, podiže imuni sistem, pomaže u odbrani od oksidativnog oštećenja ćelija izazvanih slobodnim radikalima, poboljšavaju pamćenje i mentalnu sposobnost.

Poboljsava varenje

Ako imate problema sa stomakom, često nadimanje, neredovna stolica, ulje avokada rešava i te neprijatne situacije. Dodajte u vašu ishranu ulje avokada kako biste rešili problem. Vitamini, minerali i mononezasićene masne kiseline u ulju avokada pomažu digestivnom traktu da efikasnije obrađuje hranu. Iako ovo neće rešiti problem preko noći, bićete iznenađeni koliko brzo ćete početi da se osećate bolje, da imate više energije, pa čak i kada počnete da gubite nepotrebne kilograme kao rezultat.

Pomaže vam da smršate

Kao što smo ranije rekli, visoka koncentracija oleinske kiseline u ulju avokada može vam pomoći da izgubite višak kilograma - posebno kada se ombinuje sa zdravom ishranom i redovnim vežbanjem. Ulje avokada je gusto i ogromnu količinu moćnih materija, tako da ćete se osećati sitim. 

Ostale blagodeti ulja avokada

  • Detoksikacija tela
  • Jača vasu kožu
  • Podstiče rast kose
  • Smanjuje upale i svrab
  • Ubrzava zarastanje rana


Ulje Avokada - Neverovatni benefiti za zdravlje i lepotu Ulje Avokada - Neverovatni benefiti za zdravlje i lepotu Reviewed by Ricinusovo ulje on 12/05/2017 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.