Banana dijeta - Iskustva i jelovnik


Banana dijeta ili jutarnja banana dijeta

Jutarnja banana dijeta je za vrlo kratko vreme postala veoma popolarna. Osmišljena je od strane japanske farmaceutkinje Sumiko zajedno sa njenim suprugom Hitoši Vatanabeom. Nećete jesti samo banane! Ova dijeta je dovoljno raznovrsna da ćete je s lakoćom pratiti, a možete da oslabite i do dva kilograma za tri dana. Tvorci ove dijete tvrde da konzumiranje bana i vode sobne temperature neminovno vode do mršavljenja bez obzira na to šta se jede i pije u ostatku dana. 

Ova dijeta je delotvorna jer banane poboljšavaju varenje, a njihovi enzimi ubrzavaju metabolizam. One takođe stvaraju osećaj sitosti jer sadrže takozvani otporan skrob, vrstu ugljenih hidrata koji se ponašaju poput vlakana u gastro-sistemu.


banana-dijeta

Niko pouzdano nije siguran zašto voda mora da bude na sobnoj temperaturi ali postoji više teorija od kojih su najzastupljenije da voda ove temperature poboljšava varenje i smanjuje osećaj gladi.

Najbolje je da ujutro na prazan želudac popijete čašu mlake vode kako biste pokrenuli metabolizam. Sačekajte pola sata pa pojedite jednu bananu. Ako ste nakon 20 minuta i dalje gladni, pojedite još jednu bananu. Posebno je bitno da se banane jedu isključivo u sirovom obliku.


U knjizi je navedeno kako osobe ne bi smele konzumirati mleko i alkohol za vreme trajanja dijete, kako bi poslednji obrok trebao biti do 20 sati, kako je odlazak na spavanje do ponoći obavezan jer je već ranije dokazana veza između gojaznosti i kasnog odlaska u krevet.

Ako želite da potpuno ispoštujete ovu dijetu treba se držati i pravila da jedete koliko vam je dovoljno tj. da se ne prejedate. Japanci imaju čak i princip koji zagovara da se jede dok se ne dostigne 80% punoće, mada je teško odrediti koliko je 80%.

Zabranjene namirnice su mlečni proizvodi i alkohol. Od napitaka tu je jedino voda sobne temperature, a što se tiče banana, one moraju biti sirove, nikako pečene, kuvane, sušene ili smrznute..

Jutarnja banana dijeta vam dozvoljava da jedete i slatkiše po potrebi. Možete pojesti malo čokolade ili keksa, ali izvegavajte krofne, sladolede i čipseve u ovom periodu, a umesto toga preporučujemo svežu voćku.

Nije potrebno vežbati, ali je poželjna neka lagana šetnja.


banana-dijeta

Jelovnik - primer:

Doručak

Jedna ili više banana (količina da se oseti sitost)

Čaša mlake vode (sobna temperatura)

Ručak

Možete jesti bilo šta po vašem izboru

Užina

Najbolje oko 15h

Večera

Obrok po izboru (mora biti pojeden pre 8 sati uveče)


Prednosti banana dijete

  • Osnovna ideja banana dijete jeste redovan doručak (banane+mlaka voda) koji će poboljšati metabolizam što značajno doprinosi skidanju kilograma, bez obzira šta jedete kasnije tokom dana i večeri.
  • Prvi rezultati dijete se vide već nakon 2 nedelje.
  • Izbegavanje kafe za doručak može dovesti do stabilizovanja nivoa glukoze i smanjenja apetita.
  • Izbegavanje jela posle 8 sati uveče smanjuje tendenciju noćnog konzumiranja visokokalorične hrane.
  • Banane su namirnice bogate vlaknima, vitaminima B6 i C kao i kalijumom.
  • Izbegavanje mlečnih proizvoda i deserta smanjuje se broj kalorija tako što ograničava unos masnoća i šećera.
Mane banana dijete
  • Moguć nekontrolisan unos hrane za ručak i večeru.
  • Ne uključuje psihološke faktore koji su "upleteni" gotovo u svaku dijetu.
  • Neke osobe (uglavnom one koje pate od hipoglikemije) mogu lošije reagovati na čiste ugljene hidrate za doručak.
  • Banana dijeta ne uključuje vežbanje
Iskustva i efikasnost

Uspešnost banana dijete ne može biti pripisana svojstvoma banana u sagorevanju masti. Verovatnoća da je gubitak kilograma povezan sa praćenjem gorespomenutih pravila od kojih su najvažnija: jedenje na vreme u određeno doba dana i izbegavanje deserta. Sve dok se ne unosi prekomeran broj kalorija za ručak i večeru tj. do god ne počnete da se prejedate, ova dijeta uvek ima za rezultat mršavljenje.Banana dijeta - Iskustva i jelovnik Banana dijeta - Iskustva i jelovnik Reviewed by Ricinusovo ulje on 4/07/2016 Rating: 5

Нема коментара:

Омогућава Blogger.